Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:00, joi, 26 septembrie, 2013

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul: trasformarea în moschee, o provocare pentru lumea creștină

Faimoasa Biserică Hagia Sofia din Istanbul poate deveni din nou moschee. O cerere oficială a fost deja înaintată autorităților. Dacă se aproba, lumea creștină va pierde unul dintre simbolurile sale importante, iar nou val de islamizare, însoțit de persecutarea creștinilor, va începe în Turcia, potrivit experților.

Construită la mijlocul secolului al IV-lea, Hagia Sofia sau Sfânta Sofia, a fost moschee activă, odată. Aceasta s-a întâmplat după căderea Constantinopolului, în secolul al XV-lea. În 1935, datorită politicii de toleranță religioasă și etnică, adoptată de fondatorul Republicii Turce și primul sau Președinte, Mustafa Kemal Atatürk, una dintre cele mai mari biserici creștine din lume a fost transformată în muzeu. Aceasta a fost inclusă, ca sit de Patrimoniu Mondial, pe lista UNESCO, la sfârșitul anilor 1980.

În mod repetat, au existat solicitări privind permisiunea de a se oficia slujbe în această biserică, în ultimii ani. Cu toate acestea, ele au fost ignorate. Acum, politicienii turci o folosesc în jocurile lor politice, conform lui Stanislav Tarasov, intervievat de radioul Vocea Rusiei, șef al Centrului Internațional al Orientului Mijlociu-Caucaz al Noilor State:

„Există anumite cercuri politice, care cer transformarea bisericii creștine într-o moschee – o provocare pentru întreaga lume creștină. Ei doresc să reducă evenimentele globale care au loc în Orientul Mijlociu, la un conflict al civilizațiilor”.

Hagia Sofia din Istanbul nu este prima dintre bisericile creștine din Turcia care devine ținta unora dintre politicieni, care încearcă în mod deliberat să facă un centru religios din ea. În ciuda apelurilor repetate ale Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului, de înapoiere a relicvelor lumii creștine, bisericile din Niceea și Trapezunt (astazi, Iznik și Trabzon), au fost transformate în moschei. Ele au fost muzee, la fel ca Hagia Sofia, pentru o perioada de timp.

„Este o tendință foarte îngrijorătoare”, crede Tarasov. „Guvernul actual a adoptat Islamul politic, ca politica de orientare, atât în afacerile interne cat și in cele internaționale. Islamul, în Turcia, este încă moderat, în comparatie cu gruparile radicale care luptă în Siria în prezent. Dar, dacă tendințele radicale se vor consolida în țară, ne vom confrunta, în curând, cu un conflict al civilizațiilor și cu persecutarea creștinilor pe teritoriul turc”, a mai spus acesta.

În momentul de față, nimeni nu îi persecută pe creștini, în mod deschis, în Turcia. Cu toate acestea, mulți oameni cred că situația se va schimba. Un cetățean rus, cu reședința în Turcia, Rimma Rizayeva, declară într-un interviu pentru Vocea Rusiei:
„Am trăit în Istanbul, 20 de ani. Conduc o organizație publică, cu membri atât rusi cât și turci. Problema islamizării nu a fost ridicată încă, dar mulți spun că partidul de guvernământ va face ca fiecare femeie să își acopere capul cu val, în curând”, a spus aceasta.

O noua variantă a Constituției se pregătește chiar acum. Unul dintre punctele sale principale este recunoașterea oficială a minorităților naționale. Experții considera că prezența sau absența acestui articol special va defini viitorul religios al Turciei.

www.lonews.ro