Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:45, joi, 9 iulie, 2015

Cartea „Teologie ortodoxă și știință” s-a lansat la Castelul Miclăușeni

Marți, 7 iulie a.c., de la ora 14.00, la Castelul Miclăușeni din județul Iași, Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a lansat cartea „Teologie ortodoxă şi ştiinţă. Conflict, indiferenţă, integrare sau dialog” de Pr. Răzvan Andrei Ionescu.

Editura DOXOLOGIA a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piață a celei mai noi cărți semnate de Pr. Răzvan Andrei Ionescu, „Teologie ortodoxă şi ştiinţă. Conflict, indiferenţă, integrare sau dialog”. Astfel, pe 7 iulie, de la ora 14.00, la Castelul Miclăușeni, publicul s-a întâlnit atât cu autorul, cât și cuprof. univ. dr. Cristina Gavriluță, de la Departamentul de sociologie şi asistenţă socială a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Pr. Răzvan Andrei Ionescu este paroh al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva – Sfânta Genoveva” (biserica Saint Sulpice) din Paris, Coordonator al direcției „Teologie și știință” din cadrul Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (teologie, spiritualitate, cultură) CDS din Paris, Consilier permanent în Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, Departament „teologie și știință”. De asemenea, este membru în comisia teologică a AEOF (Assemblé des Eveques Orthodoxes en France), responsabil curs „Știință și religie”, ISTOM, Université St. Louis, Cergy-Pontoise, Franța și responsabil (tutorat) APP (Aprehension Par Projet), Institutul Superior de Electronică din Paris (ISEP), Franța.

„Cartea apare într-un context în care vis-a-vis de știință atitudinea este de dialog, pe de o parte, de respingere totală, pe de altă parte, de investire a științei cu virtuți poate neconforme cu realitatea”, a precizat Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia.

Prof. univ. dr. Cristina Gavriluță a menționat că „noutatea cărţii constă în aceea că părintele Ionescu doreşte să găsească argumente teologice în patristică pentru a creiona o legătură, o formă de comunicare, între ştiinţă, pe de o parte, teologie, pe de altă parte. Sunt nenumărate secvenţe cu citate din Sfinţii Părinţi ai Bisericii care întăresc şi argumentează ideile părintelui Ionescu”.

Autorul, Pr. Răzvan Andrei Ionescu, a ținut să amintească că şi-a pus întrebarea „dacă poate fi făcută o teză de teologie pe relaţia dintre teologie şi ştiinţă într-o facultate de teologie. Pentru că, dacă acest produs trebuie să fie un produs tehnic, ştiinţific, o teză de teologie este şi o teologhisire, ori teologhiserea nu poate să fie neapărat ştiinţifică. (…) Mi-am dorit ca această carte să fie o cântărire duhovnicească a problematicii din spaţiul ştiinţelor (…). Aici este, de fapt, miza unui astfel de volum: în ce măsură el invită, incită către o cântărire prin duhul Bisericii, prin conştiinţă eclezială, a ceea ce se întâmplă ca provocare din spaţiul ştiinţelor?”.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a IV-a ediţii a atelierului de formare pentru tinerii preoţi proaspăt hirotoniţi din Arhiepiscopia Iaşilor organizat de Sectorul Educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare şi inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” şi în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

www.doxologia.ro