Vizitatorii care merg în Betleem cu ocazia sărbătorilor din acest an, vor observa un aspect diferit al Bisericii Nașterii Domnului. Înfășurată în schele, bazilica așezată pe locul nașterii lui Iisus trece printr-un proces de renovare extrem de necesar, după 600 ani, conform unor relatări recente ale Asociated Press.
Experții spun că apa se scurgea de pe acoperiș și amenința cu distrugeri grave mozaicurile și alte elemente de nepretuit. Prima etapă a proiectului a debutat în luna septembrie și se adresează celor mai presante probleme: acoperișul și ferestrele.
Companiile care efectuează lucrările au obligația de a reduce la minim eventualele limitări ale accesului vizitatorilor. Biserica a atras mai mult de 2 milioane de vizitatori, anul trecut.
Guvernul a oferit un milion de dolari, iar o suplimentare de 800.000 de dolari provine din sectorul privat. Restul vine din țări europene, cum ar fi Franța, Ungaria, Rusia și Grecia, contribuind și ele la cele aproximativ 3 milioane de dolari necesari primei etape.
Dincolo de procesul laborios de conservare a unui lăcaș sfânt delicat, lucrarea a fost complicată și de relațiile sensibile dintre cele trei confesiuni creștine care împărtășesc proprietatea bisericii: romano-catolici, grec-ortodocși și armeni.
În prima etapă, una câte una, grinzile de lemn ale acoperișului vor fi restaurate. Biserica a fost construită în secolul al 4-lea, de către Sfânta Elena, peste peștera în care Fecioara Maria L-a născut pe Mesia. Ceea ce vad astăzi pelerinii, este în cea mai mare parte bazilica construita de împăratul bizantin Iustinian I, care a domnit în perioada 527-565 după Hristos, conform Asociated Press.
www.lonews.ro