Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:24, vineri, 25 mai, 2018

Adresarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir în legătură cu desfășurarea Marșului „Fără frică de Iubire”

Adresarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir către Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Prim-ministrul Republicii Moldova și Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în legătură cu desfășurarea Marșului „Fără frică de Iubire” din 19 mai 2018

Vineri, 25 mai 2018, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a venit cu o adresare către Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Prim-ministrul Republicii Moldova și Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în legătură cu desfășurarea Marșului „Fără frică de Iubire” din 19 mai 2018, în care se menționează:

Sâmbătă, 19 mai 2018, membri ai comunității LGBT din Republica Moldova şi susţinători ai acestora (inclusiv de peste hotare) au participat la un marș cu mesajul ”Fără frică de iubire”, cerând societăţii să fie mai tolerantă faţă de homosexuali.

Exact cu o săptămână până la desfășurarea marșului rușinos, sute de slujitori și credincioși din cuprinsul țării au participat la un alt marș, al tăcerii, care s-a desfășurat al patrulea an consecutiv, drept reacție la intențiile organizației ”Genderdoc-M” de a desfășura parada gay în centrul capitalei. Este bine știut faptul că ”Genderdoc-M” este prima organizație neguvernamentală care apără și promovează intens drepturile LGBT în Republica noastră.

Mitropolia Moldovei a insistat să nu fie autorizate astfel de marșuri, îndemnând atât autoritățile, cât și membrii, simpatizanții și promotorii comunității LGBT să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a majorității societăți.

Conform articolului 8 al Legii privind Întrunirile, autoritățile au tot dreptul să nu permită desfășurarea acestei acțiuni, care atentează direct la moralitatea publică și care încalcă flagrant ”libertățile altor persoane”. În același timp, Constituția țării prin Articolul 48 prevede expres că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Cu toate acestea marșul LGBT a avut loc, fiind dislocați sute de polițiști pentru a asigura buna desfășurare a marșului ofensator.

Această acțiune amorală a constituit o nouă provocare pentru societatea autohtonă, care își menține verticalitatea morală, în duhul învățăturii creștine.

Deși Direcția mitropolitană nu a îndemnat comunitățile religioase din cadrul cultului să iasă la proteste contra marșului ”Fără frică de iubire”, numeroși cetățeni ai țării au ieșit la un protest pașnic, prin cântări și rugăciuni de pocăință.

Sute de protestatari pașnici au suferit în urma intervenției reprezentanților ordinii publice:  bărbați și femei (inclusiv copii aflați cu părinții) au fost bruscați, loviți cu bastoane de cauciuc, stropiți cu gaze lacrimogene, târâți și forțați fizic. Polițiștii au distrus câteva icoane, au rupt veșminte clericale, maltratând protestatarii nu doar fizic, ci moral și psihologic.

Din 19 mai până în prezent la adresa Mitropoliei parvin sute de plângeri din partea credincioșilor de a fi luate măsurile de rigoare privind actele de violență și de sfidare a protestatarilor pașnici.

În acest context, în numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova și a cetățenilor acestei țări, ne adresăm Domniilor Voastre, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, ca pentru viitor să opriți acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei.

Totodată, rugăm să fie revăzută Legea nr. 121 din 25.05.2012 cu privire la asigurarea egalității, aceasta fiind nu doar rugămintea slujitorilor Bisericii, ci un deziderat al întregului nostru popor creștin-ortodox.

Or, încheind acest mandat de legislatori în toamna acestui an, ce valori moral-spirituale lăsați Domniile Voastre generației tinere?

În speranța că adresarea noastră se va face auzită, Vă dorim dreaptă şi înțeleaptă cugetare întru adoptarea deciziilor sănătoase şi folositoare pentru neam şi țară.

 

Din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova,

 †  VLADIMIR,

MITROPOLITUL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE