Cu acest prilej, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a transmis un mesaj de condoleanțe.
Am aflat cu tristețe vestea trecerii din această viață, a unui slujitor al Bisericii Ortodoxe din Moldova – protoiereul mitrofor Mihail Drăguță, cleric al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” s. Răspopeni, r. Șoldănești.
Pe parcursul activității sale pastorale părintele Mihail și-a îndeplinit sârguincios misiunea preoţească, câștigând dragostea și aprecierea credincioșilor și a confraților slujitori.
În aceste momente grele pentru familie și comunitatea pe care a păstorit-o, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel ce este Învierea şi Viaţa, să odihnească sufletul robului Său, preotul Mihail, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții Săi!
Cu arhierești binecuvântări și părinteşti condoleanţe,
† VLADIMIR,
Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
Părintele Mihail va fi înmormântat sâmbătă, 31 decembrie 2022 în cimitirul din satul Răspopeni, raionul Șoldănești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sfânta Liturghie și slujba prohodului vor fi săvârșite de către un sobor de preoți condus de Preasfințitul Ioan, episcop al Sorocii.
***
Biografie
Născut la 10 octombrie 1937 în s. Șarbaca, r. Rîșcani, urmează studiile gimnaziale după care în anul 1973 absolvește Seminarul Teologic din Odesa. Se căsătorește cu dna Maria Briciag iar la 4 octombrie 1973 este hirotonit în treapta de preot de către ÎPS Mitropolit Serghie de Odesa. Din 1973 este preot paroh al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Răspopeni, r. Șoldănești.
Distincții clericale:
14.06.1973 – dreptul de a purta bederniță.
14.06.1976 – dreptul de a purta camilafcă.
17.04.1990 – avansarea în treapta de protoiereu și dreptul de a purta paliță.
01.09.1996 – dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe.
18.09.2000 – dreptul de a purta mitră.
07.07.2003 – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la rugăciunea – Heruvic.
19.04.2009 – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la rugăciunea domnească – Tatăl nostru.