De sărbătoarea Înălţării la Cer a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Nordic al municipiului Orhei.
În dimineața zilei, Episcopul Orheiului a fost întâmpinat cu deosebit fast, de către Părintele-Paroh, Prot. Mitr. Rostislav Postică, însoțit de credincioșii parohiei, care i-au adresat Arhiereului cuvinte de bun venit.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească a participat Prot. Mitr. Rostislav Postică, Parohul bisericii „Înălțarea Domnului”, Prot. Mitr. Rodion Melnic, slujitor la Catedrala Episcopală „Sf. M. Mc. Dumitru” din mun. Orhei și Pr. Arhim. Irinarh Rusu – Duhovnic administrator al Mănăstirii Hirova.
Înălțarea Domnului (numită în popor și Ispas) – este unul dintre cele douăsprezece mari praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe și se sărbătorește întotdeauna în joia din săptămâna a șasea după Paști, adică la patruzeci de zile după Înviere. În cuvântul de învățătură Preasfințitul Siluan – a arătat semnificația sărbătorii Înălțarea Domnului. Sărbătoarea de astăzi amintește de ridicarea Mântuitorului Iisus Hristos cu Trupul la Cer, după 40 de zile de la Învierea Sa din morți. Înălțarea Domnului este ultimul eveniment din viața pământească a Mântuitorului.
Sărbătoarea rememorează momentul în care în prezența Apostolilor Săi, Mântuitorul Hristos S-a înălțat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Înălțarea Mântuitorului Hristos este relatată de două ori de Sfântul Evanghelist Luca, în capitolul 24 al Evangheliei sale și în capitolul 1 al cărții Faptele Apostolilor.
Părintele Dumitru Stăniloae spune că Înălțarea a însemnat și înălțarea firii omenești la cer, căci Hristos este Unul din Treime și ca Om: „Ce-a însemnat propriu-zis înălțarea lui Hristos la cer nu putem ști. Ea nu a fost numai o intrare a trupului în lumina dumnezeiască nevăzută de ochii trupului, ca celelalte ascunderi după unele arătări, ci a fost o ridicare reală ca om peste planul din care se putea arăta oricând voia. El s-a înălțat cu umanitatea Sa la suprema îndumnezeire, deasupra spiritualității tuturor treptelor îngerești, ca să fie și ca Om la dreapta Tatălui. S-a ridicat și ca om la treapta de Împărat al Împărăției omenirii înnoite. Acum a luat și ca Om toată puterea în cer și pe pământ”.
După sfânta și dumnezeiasca Liturghie oficiată cu deosebit fast, Preasfințitul Siluan dimpreună cu slujitorii altarului a oficiat un Te-Deum de mulțumire, apoi i-a felicitat pe cei prezenți cu sfânta sărbătoare de astăzi. De asemenea, părintele paroh Rostislav Postică a mulţumit Preasfinției Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii dimpreună cu credincioșii parohiei, pentru îndemnurile primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.
Credincioșii prezenți la slujirea arhierească au primit la sfârșit binecuvântarea și povețele părintești ale Preasfințitului Siluan.
Răspunsurile liturgice la strană au fost date de către corul arhieresc al mănăstirii Curchi.
Sursa: http://manastireacurchi.md/