Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

3:00, sâmbătă, 21 septembrie, 2019

Mănăstirea Curchi și-a serbat hramul de praznicul Nașterii Maicii Domnului – Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Naşterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru. Şi dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; şi stricând moartea, ne-a dăruit nouă viaţă veşnică. (Troparul Sărbătorii)

În ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, la data de 21 septembrie 2019, Mănăstirea Curchi și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, PS Episcop Siluan de Orhei, Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi și Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală.

Cea dintâi mare sărbătoare din anul bisericesc ortodox  este Naşterea Maicii Domnului, prăznuită la 8/21 septembrie. Sărbătoare care ne propune să întâlnim sfinţenia Maicii Domnului,  sfinţenia omenească cea mai înaltă, cunoscută şi preacinstită în Biserică.

Sărbătorim venirea pe lume a Celei care a fost, este şi va fi, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor și ajutătoarea şi rugătoarea pentru toţi oamenii, Maica mântuirii noastre, Cea care este mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, pe care o lăudăm și o vom cinsti în vecii vecilor.

„Chiar dacă viaţa Maicii Domnului e ca învăluită într-o tăcere sfântă, Bisericii noastre Ortodoxe Domnul i-a dat să cunoască că iubirea Ei îmbrăţişează întreaga lume şi că, în Duhul Sfânt, Ea vede toate noroadele de pe pământ şi, asemenea Fiului ei, îi este milă de toţi şi miluieşte pe toţi. Ah, dacă am şti cum iubeşte Prea Sfânta pe toţi cei ce păzesc poruncile lui Hristos şi cât îi este de milă şi se întristează pentru cei ce nu se îndreaptă… Ea viază în ceruri şi vede neîncetat slava lui Dumnezeu, dar nu ne uită nici pe noi, sărmanii, şi acoperă cu milostivirea ei tot pământul şi toate noroadele,” ne spune Sfântului Siluan Athonitul.

Numai cel care n-a gustat din mila și dragostea Maicii Domnului, care nu a simţit dulceaţa nădejdii rugăciunii, numai cel care nu a plâns cu Maica Domnului, se poate îndoi de ajutorul şi puterea Maicii Domnului!

După citirea pericopei evanghelice din cadrul Sfintei Liturghii, PS Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor prezenți, despre însemnătatea praznicului sărbătorit, despre cinstirea și slava cea mare cu care Dumnezeu a împodobit-o pe Maica Domnului, despre slavoslovia cea veșnică cu care o laudă puterile cerești și despre slujbele și rugăciunile pe care trebuie să i le aducă Maicii Domnului toți fiii Bisericii lui Hristos.

Serviciul divin praznical s-a încheiat cu un Te-Deum de mulțumire și de cerere și tradiționala procesiune de înconjur a Catedralei.

În încheierea serviciului divin dedicat sărbătorii hramului, PS Siluan a menționat că astăzi este sărbătorit cel de-al douăzecilea hram al mănăstirii. Preasfinţia Sa a mulțumit tuturor ctitorilor și oaspeților, precum și tuturor credincioșilor prezenți la slujba de sărbătoare, care au arătat dragoste față de Maica Domnului și mănăstirea Curchi, venind în zi de prăznuire să o cinstească pe cea care este mijlocitoarea noastră în fața Prea Sfintei Treimi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită de obștea mănăstirii pentru toţi oaspeții prezenți la sărbătoare.

Sursa: http://manastireacurchi.md/