Părintele Savatie Baștovoi este unul din cei mai cunoscuți preoți ai Bisericii noastre Ortodoxe din Moldova, un râvnitor monah, un bun scriitor, care reușește să bucure prin cărțile sale multă lume, editor, fondatorul și directorul editurii „Cathisma” din București, pictor, designer de genţi, care are și multe alte talente și virtuți frumoase, fiind un exemplu de slujire, demnitate și mărturisire pentru slujitorii Bisericii noastre.
La începutul acestui an, scriitorul a fost desemnat de către revista „VIP Magazin” „Omul Anului 2017” la categoria literatură.
Părintele Savatie este autor a peste 20 de cărți vândute într-un tiraj cumulat de aproape jumătate de milion de exemplare, traduse în Franţa şi Italia. Acest fapt îi oferă aprecierea „cel mai citit autor român contemporan”, dar și posibilitatea de a transmite larg, prin scriitura sa cristalină și limbajul simplu, mesaje extrem de profunde și esența unor subiecte durute.
Anul literar 2017 a fost unul fructuos pentru Părintele Savatie Baștovoi, care a început cu lansarea volumului „Antiparenting”, cartea care a provocat puternic opiniile publice, și s-a încheiat armonios prin cartea „Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei”.
În aceste zile, Părintele Savatie, cu romanul „Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat”, va reprezenta România la Salonului cărții de la Paris, care se desfășoară între 16 și 19 martie 2018, împreună cu o altă scriitoare din țara noastră, Tatiana Țîbuleac, cu romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”.
Părintele Savatie a mai reprezentat literatura română la Salonul de carte de la Paris în anul 2013, atunci când România a fost țară invitată de onoare.
„Important e să scrii din prea plinul inimii, să nu ajungi să-ţi storci capul ca pe un tub golit de pastă de dinți. Dacă voi ajunge vreodată să mă stropească îngerii cu şampanie pentru că voi fi declarat cel mai mare scriitor din toate timpurile, păcatele mele nu mă vor lăsa să mă bucur prea tare.” (Eg. Savatie Baștovoi)
Salonul Cărții de la Paris a fost creat în 1981. În 2016, Salon du Livre a devenit Livre Paris, dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanți din peste 50 de ţări, cu 3.000 de autori prezenți la peste 800 evenimente și un număr estimat de 150.000 de vizitatori, salonul de la Porte de Versailles se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media