Sâmbătă, 10 iunie 2017, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit sfințirea mare a bisericii din lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din cadrul complexului eclesial amplasat pe teritoriul Muzeului Satului din mun. Chișinău.
În toamna anului 2015, Mitropolitul Vladimir a sfințit piatra de temelie și a binecuvântat începerea restaurării acestui sfânt lăcaș adus din s. Gârbova, r. Ocnița, atestat documentar la 1775.
Serviciul divin, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretar mitropolitan, Prot. mitr. Serghei Curnic, parohul complexului eclesial şi Prot. mitr. Emanuil Brihuneț, președintele Sectorului Sinodal Construcții, Restaurări și Picturi, a început cu rânduiala de sfinţire a prestolului.
În timpul Vohodului mic, părintele-paroh, Serghei Curnic a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a săvârși Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Rugăciunea Domnească – Tatăl Nostru, iar ctitorul bisericii, Dl Lilian Criucichevici s-a învrednicit de Ordinul „Meritul bisericesc” de gr. II.
Această zi, cu o mare încărcătură duhovnicească a fost deosebită pentru diaconul Adrian Ciuntu, care a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sf. Binecredincios Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău.
Cu acest frumos și important prilej, Chiriarhul l-a îndemnat pe nou hirotonitul preot să fie un mărturisitor drept şi neînfricat al Dreptei Credinţe, precum au fost vrednicii de pomenire părinţi ai Bisericii Ortodoxe, care cu preţul vieţii au propovăduit învăţătura lui Hristos, rămânând neclintiţi în crezul lor şi aducând prin botez nenumărate popoare pe calea mântuirii.
După Serviciul divin a urmat înconjurul bisericii cu citirea Evangheliilor, iar mai târziu a fost oficiat un Tedeum, pentru sănătatea trupească și sufletească a ctitorilor și enoriașilor.
La final, Mitropolitul a felicitat adunarea binecredincioasă, menționând importanța celor două locașuri de cult de pe teritoriul Muzeului Satului, pentru istoria Bisericii Ortodoxe din spațiul pruto-nistrean. Totodată Înaltpreasfinția Sa a mulțumit părintelui-paroh și tuturor celor care au contribuit la salvarea și punerea în valoare a acestor comori ale Ortodoxiei noastre.
La rândul său, Prot. mitr. Serghei Curnic, parohul complexului eclesial, i-a mulțumit Întâistătătorului pentru bunăvoința și dragostea părintească, subliniind faptul că de acum înainte această biserică va intra în circuitul turistic al Muzeului, iar creștinii vor putea participa la slujbe.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media