Printr-o rezoluție din anul 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei. În țara noastră această zi este marcată în fiecare an în duminica cea mai apropiată de 15 mai.
Potrivit învăţăturii creștine, familia este un așezământ dumnezeiesc. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că familia este o mică Biserică. Tot acesta evidenţiază faptul că în familia în care bărbatul, femeia şi copilul merg pe drumul virtuţii, acolo locuieşte şi Hristos.
Sfinţii Părinţi au lăudat la fel de mult căsătoria ca şi monahismul, spune Părintele Dumitru Stăniloae. Omul întreg este bărbat şi femeie. Bărbatul singur nu e om întreg; femeia singură nu e om întreg; numai împreună sunt omul întreg.
Confruntată cu probleme de ordin material și social, de multe ori fiindu-i contestat chiar dreptul la existență, familia creștină rezistă din ce în ce mai greu provocărilor lumii contemporane.
Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina filiației, fraternității și paternității, respectiv bucuria de a fi copil(fiu sau fiică), frate (sau soră) și părinte (tată sau mamă). De la familia conjugală sfințită (creștină) copilul învață ce este familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos Domnul.
Ziua Familiei trebuie sărbătorită într-o atmosferă duhovnicească, prin rugăciune, într-o atmosferă de comuniune în cadrul Bisericii. Nu este altă scenă mai frumoasă decât familia întreagă îngenuncheată în fața icoanei cerând ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu. Și bineînțeles, prelungirea acestei comuniuni cu Dumnezeu în atmosfera de dragoste a familiei în care fiecare trebuie să se bucure de celălalt.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media