Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la una dintre cele mai vechi așezăminte monahale dintre Prut și Nistru – mănăstirea cu hramul „Înălțarea Domnului”, Japca. Aici Arhiereul a fost întâmpinat de maica stareță – Monahia Parascheva (Gușan) și de numeroși pelerini evlavioși, însetați de Adevărul Evangheliei.
Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit secretarul mitropolitan prot. mitr. Vadim Cheibaș, Starețul sfintei mănăstiri Curchi și Președintele Sectorului mitropolitan Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhim. Siluan (Șalari) precum și soborul preoțesc al mănăstrii.
Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, săvârşită joi seara, în ajunul prăznuirii Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. A doua zi, la primele ore ale dimineţii, s-a dat binecuvântarea pentru Acatistul Sfântului, după care a urmat Liturghia, în timpul căreia lăcașul de închinare a devenit neîncăpător, mulțime de credincioşi rugându-se alături de Arhipăstor, cler și obștea monahală.
Serviciul divin săvârșit aici a fost parcă o transpunere în vechile timpuri – aceeași împăcare sufletească și pietate duhovnicească de odinioară, aceleași chipuri luminate de făclia nestinsă a credinței și aceeași speranță întru mântuire, citită pe fața fiecăruia dintre credincioși.
La Vohodul mic, maica stareță, Monahia Parascheva, a fost decorată de către Întâistătător cu dreptul de a purta Cruce de aur, citindu-i-se și rugăciunea de înscăunare în scaunul de stareță a mănăstirii Japca.
Tot în această zi, diaconul Rodion Rașcu a fost hirotonit de către Vlădica Vladimir în treapta de preot pe seama parohiei din s. Zgurița, r. Drochia. Cu acest binecuvântat prilej, Mitropolitul a adresat nou-hirotonitului slujitor felicitări, însoțite de cuvinte părintești de învățătură și de luare aminte la cele bune și de folos.
După slujbă, soborul de slujitori a oficiat un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile primite, iar mai apoi ÎPS Mitropolit Vladimir s-a adresat drept-măritoarei adunări, menționând că străvechea vatră monahală Japca a fost prima mănăstire din Moldova pe care a vizitat-o împreună cu mama sa acum mulți ani în urmă. Iar astăzi, revenind aici, retrăiește aceleași momente de bucurie duhovnicească și regăsire.
Înaltpreasfinția Sa a mai amintit că mănăstirea Japca a reușit să reziste presiunilor din timpurile prigoanei, rămânând deschisă în anii grei ai ateismului și devenind astfel un bastion al credinței. După cum a observat Mitropolitul, această vrednică tradiție este dusă cu cinste mai departe de actualele măicuțe în frunte cu maica stareță, care au grijă să păstreze bunul nume al așezământului monahal, fiind gata să primească și să aline suferința sufletească a oricărui om încercat de cumpene și năpaste.
Totodată, credincioșii au avut parte și de o binecuvântare de suflet – câte o iconiță cu Nașterea Mântuitorului Hristos, drept amintire din partea Mitropolitului.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea mănăstrii.
Biroul de presă al Mitropoliei