În perioada 9-16 noiembrie s-a desfăşurat Săptămâna diasporei ortodoxe a Republicii Moldova în Italia. Zece comunităţi ortodoxe din nordul Italiei au fost vizitate, organizându-se conferinţe, concerte de cântare religioasă, lansarea unor cărţi folositoare sufletului şi discuţii cu slujitorii şi credincioşii noştri stabiliţi în această ţară.
Prin astfel de activităţi încercăm să fim mai aproape de credincioşii aflaţi departe de casă, iar în acest sens, de ani buni încurajăm organizarea unor parohii care ar aparţine patriarhiei noastre.
Zeci de slujitori moldoveni s-au regăsit în comunităţi ortodoxe peste hotare, iar credincioşii noştri s-au întâlnit în bisericile care activează, cunoscându-se, apropiindu-se şi încercând să se ţină împreună.
De rând cu slujbele oficiate, comunităţile în care majoritatea enoriaşilor sunt originari din republica noastră, păstrează frumoasele tradiţii naţionale. Biserica a devenit nu doar loc de rugăciune, dar şi de mângâiere, încurajare pentru multă lume. Unele parohii desfăşoară o amplă activitate de catehizare, cursuri gratuite de studiere a limbii române şi italian, cercuri de creaţie şi chiar acţiuni filantropice.
În multe biserici de peste hotare se adună bunuri, care ajung la familiile social-vulnerabile din republica noastră. În Săptămâna diasporei ortodoxe credincioşii au fost îndemnaţi să jertfească din puţinul lor pentru familiile care au avut de suferit în conflictul armat din Ucraina, iar prin această milostenie s-a simţit solidaritatea şi dragostea faţă de aproapele.
Cu numeroşi credincioşi aflaţi departe de casă comunicăm şi încercăm să răspundem la diversele întrebări şi frământări lăuntrice prin intermediul reţelelor de socializare. Peste 70 de mii de abonaţi avem la portalul Moldova Ortodoxă, www.ortodox.md, majoritatea fiind credincioşi de-ai noştri aflaţi peste hotare. Tocmai, aceştia sunt cel mai des pe calea întrebărilor.
Vrem să fim alături de credincioşii noştri, oriunde s-ar afla; să simtă căldura şi dragostea noastră; să comunicăm mai des, iar în acest sens să ne fim de folos reciproc în păstrarea identităţii noastre naţionale şi religioase.