La moment, acesta constă din reprezentanții a patru mănăstiri din cele 20. Drept membri ai acesteia, au fost aleși: Monahul Maxim, de la Mănăstirea Iveron, Ieromonahul Epifanie, de la Mănăstirea Pantocrator, monahul Nichifor, de la Mănăstirea Filoteu și Ieromonahul Ieronim de la Mănăstirea Simonopetra.
Autoritatea legislativă a Sfântului Munte Athos este Sfânta Adunare (Ιερα Συναξη) – alcătuită din 20 de membri, câte unul din fiecare mănăstire. Adunarea se întâlneşte de două ori pe an la Karies. În cazuri excepţionale participă câte doi delegaţi de la fiecare mănăstire la aceste întâlniri.
Autoritatea administrativă este deţinută de Sfânta Comunitate (Ιερα Κοινοτητα) formată, de asemenea, din 20 de membri, câte unul din fiecare mănăstire. Ei sunt aleşi la 1 Ianuarie pentru un an de zile şi în toată această perioadă locuiesc în Karies.
Puterea executivă este exercitată de către un Comitet de supraveghere (Ιερα Επιστασια) alcătuit din 4 membri, aleşi la 1/14 iunie pentru un an de zile. Cele 20 de mănăstiri din Athos sunt dispuse în cinci grupe de câte patru. Fiecare mănăstire ajunge odată la cinci ani să aibă reprezentant în Ιερα Επιστασια, dar întotdeauna primul din punct de vedere onorific (Πρωτοεπιστατης) este reprezentantul mănăstirilor: Marea Lavră, Vatopedu, Iviron, Hilandar şi Dionisiu. În Karies îşi are sediul şi guvernatorul civil al Sfântului Munte, care este delegat al Ministerului de Externe din Atena.