Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:10, joi, 14 iunie, 2012

Biserica Anglicană ameninţă cu separarea de stat

Dacă guvernul britanic va permite prin lege căsătoriile homosexuale, instituţia mariajului va fi distrusă pentru toate generaţiile care vor urma şi ar putea duce chiar la separarea Bisericii de stat, după 500 de ani, a avertizat Biserica Anglicană luni.

Avertizările Bisericii Anglicane vin ca răspuns la dezbaterile guvernului britanic asupra problemei legalizării căsătoriilor homosexuale, care se vor încheia joi. În scrisoarea oficială de 13 pagini adresată guvernului, Biserica declară că nu poate să susţină propunerea ca toate cuplurile, indiferent de sexul partenerilor, să aibă parte de căsătorie.

Uniunea civilă între persoane de acelaşi sex este legală în Marea Britanie încă din decembrie 2005, acordând drepturi asemănătoare cuplurilor heterosexuale. Totuşi, din punct de vedere legal uniunea aceasta nu poate fi numită căsătorie. Acesta este tocmai aspectul supus dezbaterii, premierul David Cameron dorind să implementeze proiectul legislativ până în 2015.

Scrisoarea atrage atenţia asupra unui dezacord între legea canonică, conform căreia căsătoria este între un bărbat şi o femeie, şi iniţiativa premierului britanic care ar dori modificarea definiţiei oficiale a căsătoriei, astfel încât să includă şi persoanele de acelaşi sex.

Redefinirea instituţiei căsătoriei în lege ridică „întrebări noi despre implicaţiile şi îndatoririle pe care legea le impune asupra Bisericii Anglicane,” şi pentru prima dată în istoria recentă ridică problema posibilităţii separării Bisericii de stat, prin separarea de legea civilă, relatează Guardian.

Consecinţele unei asemenea despărţiri sunt majore, inclusiv pierderea dreptului tuturor cetăţenilor de a se căsători în parohiile locale (indiferent de religia cuplului) şi până la îndepărtarea reginei din rolul său de conducător suprem al Bisericii.

Autorităţile britanice vor să modifice legea pentru a le permite cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de ceremonii oficiate în biserici, la fel ca în cazul cuplurilor heterosexuale. Ceremoniile de încheiere a parteneriatelor civile între homosexuali vor include, pentru prima dată, elemente religioase.

Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a declarat că nu se încrede deloc în asigurările premierului Cameron că noua lege nu va obliga nicio biserică să căsătorească cupluri de homosexuali şi că „libertatea bisericilor şi a altor organizaţii religioase va fi protejată,” citează Daliy Mail.

El declară în scrisoarea către guvern că dacă legea va fi adoptată, este foarte improbabil ca limitarea căsătoriilor homosexuale la ceremonii non-religioase, va avea câştig de cauză în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Protestul Bisericii se bazează pe opiniile avocaţilor care spun să sub legile CEDO, căsătoria trebuie să fie posibilă pentru oricine. Un caz precedent în Strasbourg a stabilit că atunci când o ţară permite prin lege căsătoriile homosexuale, cuplurile de acelaşi sex au drepturi egale cu heterosexualii în ceea ce priveşte căsătoria.

Liderii Bisericii spun că asta înseamnă că legile canonice care nu permit căsătoria cuplurilor homosexuale nu mai pot rămâne „legile pământului,” aşa cum sunt acum, iar Biserica nu va mai putea să căsătorească pe oricine.

Implicaţia constituţională este că Biserica ale cărei legi sunt „legile pământului” din 1534, când Henric al VIII-lea s-a proclamat unicul şi supremul şef al Bisericii Angliei, ar trebui să rupă legăturile cu statul.

Controversa vine într-un moment complicat pentru Biserică, care este în procesul alegerii unui nou arhiepiscop de Canterbury, care să îl înlocuiască pe Rowan Williams la sfârşitul anului. Dezbaterile interne în privinţa drepturilor homosexualilor au fost aprinse în timpul mandatului său, arhiepiscopul încercând mereu să menţină un echilibru între deschiderea spre homosexuali şi totodată respectarea legilor Bisericii, şi încercând să ţină unită comunitatea globală care numără 80 de milioane de membri.

www.semneletimpului.ro