Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:42, miercuri, 1 aprilie, 2015

Dezvoltarea parteneriatului şcoală – familie – comunitate

11074653_990882604255984_471795324_n

Pe data de 26 martie, la Gimnaziul Hârtopul Mare, s-au întrunit toți profesorii de religie din raionul Criuleni la Seminarul metodologic „Şcoala şi Biserica – parteneriat pentru educaţie”.

Managerul comunității educaționale, dna Veronica Onofrei, a venit cu un mesaj despre realizările colectivului didactic, despre cei 150 de elevi care frecventează actualmente școala (pe timpuri erau peste 650 de elevi), despre problemele pe care le întâmpină comunitatea. Dna Onofrei a remarcat, cu durere, că lumea pleacă din sat în țări străine și, de obicei, pleacă cei mai buni. De asemenea, dna director a subliniat că preotul-paroh al bisericii din localitate, părintele Gheorghe, este susținătorul fidel al școlii, este cel care coordonează predarea religiei de peste 15 ani, îndrumând profesorii care predau religia, asigurând catehizarea pentru maturi și tineret.

În cadrul orelor publice, prezentate de învăţătorii claselor primare Lilia Ţurcan (clasa I-i), Violeta Branişte (clasa a II-a), Maria Cotruţă (clasa a III-a) şi Tamara Roşca (clasa a IV-a), s-a pus accent pe formarea la elevi a valorilor moral-spirituale pe care trebuie să le posede un creştin. Cei prezenți la seminar au avut bucuria să asiste la ore de excepție, metode interactive de lucru fiind aplicate în toate clasele.

În clasa a II-a, învățătoarea Violeta Braniște a confecționat materialul didactic cu mâinile proprii, bucurându-i și pe asistenți cu câte un îngeraș alb ca neaua – amintire de la Hârtop. Am apreciat măiestria dnei învățătoare în vederea aplicării metodelor moderne de lucru cu elevii. Cei trei copii cu CES, prezenți în clasă, au fost în atenția învățătoarei pe tot parcursul lecției, fiind încadrați să lucreze activ în grup alături de ceilalți copii.

Activitatea în atelier, organizată de dna Emilia Bradiştean, metodist în cadrul Direcției Educație Criuleni, a avut ca scop dezvoltarea unor parteneriate viabile între şcoală, familie, biserică şi comunitate în rezolvarea problemelor existente în domeniul educației tinerei generaţii.

La seminar, alături de cadre didactice şi slujitori ai Bisericii implicaţi în proces, a participat protoiereul Nicolae Ciobanu, metodist pentru religie în raionul Criuleni, preot la biserica din s. Cruglic.

A semnat: Angela Levinţa,
şef al cabinetului metodic din cadrul Mitropoliei Moldovei