Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:46, miercuri, 11 februarie, 2015

Biserica atacată, Pristina ameninţă cu demolarea Catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul

Eparhia de Raska-Prizren, a Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), a negat acuzațiile conform cărora Catedrala neterminată „Hristos Mântuitorul” din Pristina ar fi fost construită ilegal şi ar trebui să fie demolată.

Guvernul (etnicilor albanezi) din Pristina a amenințat că va distruge sectoarele nefinisate ale Catedralei Mântuitorului, conform legii privind legalizarea construcţiei, întrucât o cerere pentru registru nu a fost depusă până pe 5 februarie.

Jurnalul Blic din Pristina a raportat că, împreună cu cererea de legalizare, Biserica Ortodoxă Sârbă trebuia să prezinte un acord din partea Universităţii din Pristina, care a lansat o acţiune împotriva Eparhiei, în septembrie 2012, susținând că biserica a fost construită pe un teren care aparținea Universităţii.

Conform Tanjug, construcția Catedralei Mântuitorului a început în 1992, când Pristina era casă pentru 40.000 de sârbi, Biserica neavând decât o singură biserică mică în oraş la momentul respectiv, nefiind suficient pentru nevoile credincioșilor, a declarat Episcopia.

Ideea ridicării bisericii a aparţinut episcopului local de Raska-Prizren, apoi Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sârbe a obţinut acordul deplin al instituțiilor locale, provinciale și sârbe și al administrației Universităţii din Pristina.

Episcopia a subliniat că exista acte cadastrale, care demonstrează că afirmația despre presupusa construire ilegală este complet nefondată.

Terenul Catedralei Hristos Mântuitorul este situat în centrul oraşului Pristina și este deja înregistrat în cărțile cadastrale, ca aparţinând Bisericii Ortdoxe Sârbe. Din acest motiv, speculațiile despre construirea ilegală a bisericii nu sunt întemeiate și constituie o tentativă de abuz politic, a spus Episcopia, într-un comunicat.

Interpretarea selectivă a legii, în detrimentul Bisericii Ortodoxe Sârbe, ţine mai mult de domeniul discriminării din motive etnice și religioase, decât de oricare alt temei legal, iar cei care susţin ca ridicarea bisericii ar fi fost motivată politic, sunt provocatori rău-voitori.

Orice atac asupra catedralei, va fi considerat un atac deschis asupra Bisericii Ortodoxe Sârbe, ale cărei drepturi sunt reglementate în mod clar, a avertizat Eparhia de Raska-Prizren.

Construcţia Catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorului a fost întreruptă în 1999, prin ciocnirile armate cu teroriștii albanezi și în urma bombardamentelor NATO, și nu a fost reluată, întrucât a început persecutarea sârbilor.

De atunci, biserica a fost vizată de atacuri și de profanări din partea albanezilor, în mai multe rânduri, existând, de asemenea, idei despre transformarea acesteia în muzeu memorial, de către etnicii albanezi, după cum informează într-un raport de ultimă oră Tanjug.

www.lonews.ro