În ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, administrația Liceului “Litterarum”, la inițiativa profesoarei de artă plastică, dna Ina Isac și a profesorului de religie pr. Maxim Radu-Tătaru, au organizat în incinta liceului un atelier de iconografie pe sticlă, la care au participat elevi din clasele primare și gimnaziale.
În cadrul atelierului, cei prezenți au aflat că iconografia este o arta creştină a picturii icoanelor ce reprezintă pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului, pe sfinţi, episoade din vieţile acestora, precum şi diferite episoade biblice. De asemenea, elevilor li s-a explicat faptul că icoanele au avut de-a lungul timpului şi un scop pedagogic, fiind „cărţile” celor ce nu ştiau să citească, în care aceştia puteau „citi” învăţătura creştină, icoanele fiind astfel o formă de mărturisire şi propovăduire a credinţei ortodoxe.
Până a începe lucrul cu pensula, participanții au fost informați despre faptul că în pictura pe sticlă, imaginea este pictată orientată în sens invers faţă de cel pe care-l va avea pentru privitor, ea urmând să fie întoarsă pe cealaltă parte după finalizare. Astfel, toți participanții au urmat pașii la indicația profesorilor, realizând mai întâi contururile, apoi luminile şi zonele mai luminate, iar părţile mai întunecate le-au adăugat ulterior, fondul icoanei fiind ultimul.
Astfel, atât elevii, cât și adulții au trăit o experiență unică în lumea sacră a icoanelor, exersând răbdarea și atenția în detalii. Elevii au surprins momente din istoria bisericească și au pătruns frumusețea artei creştine a picturii icoanelor.
Icoanele realizate cu multă dragoste, entuziasm și bucurie de către copii vor fi puse în valoare și vor putea fi admirate la expoziția Liceului “Litterarum”, iar cele mai reușite vor fi expuse la Centrul „Agapis” de pe lângă Biserica ”Sf. Dumintru” din sectorul Botanica, precum și în alte biserici din mun. Chișinău.
La atelier au fost prezenți reprezentantul Departamentului Studii din cadrul Mitropoliei Moldovei, Angela Levința, metodistul din protopopiatul II Chișinău, Pr. Dumitru Tolico și profesori de religie din municipiu, care la fel au pictat câte o icoană pe sticlă.
În speranța că acest atelier va avea continuitate, le urăm profesorilor care au venit cu această frumoasă inițiativă mult succes.
Au subsemnat Carolina Sturza și Angela Levința