Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:18, luni, 29 septembrie, 2014

Icoana Kursk a Maicii Domnului, la ea acasa. Istoria Icoanei Semnului

În data de 20 septembrie, ÎPS Mitropolit Serghei de Voronezh și Liskinsk și PS Episcop Andrei de Rossoshansk și Ostrogozhsk, împreună cu clericii din orașul Voronej au salutat Icoana Maicii Domnului „A Semnului”, din Kursk, la Catedrala Bunei Vestiri. Icoana a fost adusă de către ÎPS Arhiepiscop Mark de Berlin și Germania.

Târziu în seara amintită, un zbor din München ajungea pe Aeroportul Internațional Voronezh, aducând o delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse din afara ţării, condusă de unul dintre ierarhii cei mai renumiţi, Arhiepiscopul Mark, aducând cu el Icoana veche sfântă rusească. Acesta a fost întâmpinat de Protopopul Andrei Skakalin, secretar al Episcopiei, și de Protopopul Andrei Izakar. După ce a trecut de vamă, icoana a fost dusă la catedrala principală a Episcopiei de Voronezh.

Icoana Kursk a Maicii Domnului, numită în tradiţie „A Semnului”, a fost descoperită pe 8 septembrie 1295, în ziua de sărbătoare a Nașterii Maicii Sfinte a lui Dumnezeu, într-o pădure din apropierea orașului Kursk, care nu cu mult timp înainte fusese arsă din temelii, de către tătari. Un vânător a găsit icoana mică, aşezată cu fața în jos lângă rădăcina unui copac, iar când a ridicat-o pentru a se uita la ea, un izvor a izbucnit din pământul aflat sub aceasta. Aici, el și prietenii săi au construit imediat o capelă mică, unde au aşezat şi icoana.

În 1383, regiunea Kursk a fost din nou atacată de tătari, care au incendiat capela, l-au luat prizonier pe preotul local și au rupt icoana în două. Acest preot, părintele Bogolyub, s-a întors din prizonierat şi a încercat să găsească cele două bucăți din icoana făcătoare de minuni, le-a aşezat alături iar icoana s-a refăcut singură, devenind din nou una.

În 1597, printr-un ordin al țarului Feodor Ioannovich, icoana făcătoare de minuni a fost adusă în Moscova, și mai multe imagini iconice au fost adăugate în jurul sau, ilustrându-I pe Domnul Savaot și pe profeții Vechiului Testament. În 1615, țarul Mihail Feodorovici a readus icoana în Kursk, când, prin decret regal, o mănăstire a fost înfiinţată pe locul capelei și numită după icoană.

În timpul Războiului Civil, icoana a fost găzduită în Catedrala „Semnului”, din Kursk. Dar, la sfârșitul lunii octombrie 1919, când forțele generalului Denikin au abandonat orașul, a fost mutată iar. La începutul lunii martie, 1920, Episcopul Feofan de Kursk a luat icoana în Serbia. După ce a revenit în Rusia, la cererea Generalului Wrangel, în 29 octombrie 1920, icoana a fost din nou luată din Rusia, de data aceasta definitiv, și dusă în Serbia. Icoana Kursk a Maicii Domnului a fost păstrată la Mănăstirea ortodoxă a comunităţii Yakaz, în Munţii Frushkovo din Voevodino. De la sfârșitul anului 1927, icoana Kursk a Maicii Domnului a fost ținută în Biserica Sfânta Treime din Belgrad.

În 1944, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a dus Icoana Maicii Domnului Kursk in Munchen, Germania. În 1950, Întâistătătorul Bisericii din Afara Granițelor, Mitropolitul Anastasie, a mutat-o în America. Noul schit al Icoanei Kursk a Maicii Domnului a fost înființat lângă New York City, unde, la 5 februarie 1951, a sosit şi icoana făcătoare de minuni.

În septembrie 2009, după o absență de 90 de ani, Icoana Kursk a Semnului a vizitat Rusia. Acesta a fost adusă la Voronezh, pentru prima dată, anul trecut, atrăgând un număr enorm de închinători.

Sfânta Icoana s-a aflat în catedrala, până la 8 dimineata, pe 22 septembrie, închinătorii având posibilitatea de a se închina în faţa icoanei chiar şi pe timpul nopţii, în timp ce mai multe slujbe au fost efectuate cu aceeaşi ocazie. În dimineața zilei de 22 septembrie, icoana a pornit spre Mitropolia de Kursk.

www.lonews.ro