În cursul zilei de luni, 43 de organizaţii catolice, printre care dioceze, spitale, agenţii religioase şi cea mai prestigioasă Universitate Catolică din SUA (Universitatea Notre Dame) au dat în judecată administraţia Obama din cauza faptului că mandatul privitor la asigurările de sănătate încălcă libertatea religioasă. Decizia este surprinzătoare, întrucât părea că Obama şi liderii catolici reuşiseră să ajungă la un compromis în luna martie a acestui an. Se pare că organizaţiile s-au răzgândit, din cauza a două motive.
În primul rând, discuţiile nu au avansat satisfăcător, astfel încât, în ultimele două luni, administraţia Obama nu a făcut nicio schimbare care să îi avantajeze pe creştinii care s-au opus legii. În al doilea rând, nemulţumirile se accentuează şi pe măsură ce perioada de 90 de zile, în care liderii religioşi pot discuta modificările din asigurările de sănătate, se apropie de sfârşit.
Deşi catolicii nu neagă sinceritatea promisiunii pe care le-a făcut-o preşedintele Obama, aceştia au decis să caute dreptatea în instanţă, întrucât măsura ar încălca libertatea religioasă a femeilor care lucrează în instituţiile religioase. De asemenea, John Jenkins, preşedintele Universităţii Notre Dame, a avertizat că aprobarea mandatului în forma de acum, fără a se ţine cont de modificările cerute de biserici, ar însemna excluderea bisericii din spaţiul public.
Reclamanţii declară că nu doresc să-şi impună credinţele religioase asupra altora şi că, în fapt, procesul pe care l-au intentat nu are rolul de a le împiedica pe femei să aibă acces la contracepţie. În schimb, doresc ca guvernul să nu-şi impună politicile în cazul instituţiilor religioase, întrucât aceasta ar însemna încălcarea libertăţii religioase.
Erin Shields, purtător de cuvânt al Health and Human Services, a declarat, luni, că instituţia nu are nimic de spus cu privire la procesul intentat împotriva ei.
Compromisul din februarie
Pe 1 august 2011, administraţia Obama anunţa că intenţionează să schimbe reglementările privitoare la asigurările de sănătate. Astfel, companiile americane de asigurări de sănătate urmau să acopere costurile pentru o vizită anuală la doctor, testul de diabet, testul de virusuri cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, test şi consiliere cu privire la violenţa domestică, consiliere cu privire la bolile cu transmitere sexuală, sprijin material pentru mamele care alăptează. Problema cea mai dezbătută este aceea a metodelor contraceptive, care urmau să fie incluse în lista serviciilor preventive de sănătate gratuite şi asigurate de stat.
Problema a devenit controversată şi a fost foarte criticată în sfera publică de lideri religioşi ai mai multor denominaţiuni, care susţin că multe dintre metodele aşa-zis contraceptive sunt în realitate abortive, ele distrugând o viaţă care a fost deja concepută.
Pentru a calma spiritele, preşedintele Barack Obama a propus un compromis, în luna februarie a acestui an. Administraţia Obama a anunţat că este dispusă să compenseze costurile pe care le vor avea companiile de asigurări cu angajatele din instituţiile afiliate bisericilor, cum sunt spitalele şi universităţile, astfel încât măsura urma să scutească instituţiile religioase de contribuţia financiară pentru o măsură pe care acestea o consideră imorală.
Lupta pare că se dă însă doar la nivel religios şi politic, fiindcă majoritatea americanilor nu consideră că decizia preşedintelui este un afront adus libertăţii religioase. Într-un sondaj de opinie realizat în luna martie de ABC News şi Washington Post, circa 56% dintre americani au declarat că libertatea religioasă nu este ameninţată în SUA.
www.semneletimpului.ro