Pregătirile pentru un Sinod Panortodox, ce durează de peste 50 de ani, sunt și ele foarte importante, au declarat oficialii.
Pe 4 martie, comisia pregătitoare și-a început lucrările la Patriarhia Constantinopolului. Comisia a fost condusă de către Mitropolitul Ioan al Pergamului și din ea au făcut parte ierarhi din Patriarhiile Alexandriei, Antiohiei, Bulgariei, Georgiei, Ierusalimului, României și Serbiei, precum și ai Bisericilor Ciprului, Albaniei și Poloniei.
Printre subiectele discutate de această comisie pregătitoare s-au aflat și următoarele:
Problema apărării creștinismului din Orientul Mijlociu, locul unde acesta există de aproape 2000 de ani și unde timp de secole creștinii s-au înțeles cu musulmanii și cu celelalte religii. Creștinii sunt victime ale așa zisei Primăveri arabe instaurată de către forțele extremiste, suferind atacuri, fiind răpiți sau chiar omorâți, toate pentru a fi făcuți să părăsească zona. De aceea este de datoria Bisericii să atragă atenția lumii asupra acestei situații, să facă tot ce îi stă în putință și să-și exprime solidaritatea cu frații și surorile prigonite.
Pregătirile pentru un Sinod Panortodox, ce durează de peste 50 de ani, sunt și ele foarte importante, au declarat oficialii. De aceea s-a cerut grăbirea ritmului de pregătire prin realizarea unui mecanism care să faciliteze îndeplinirea sarcinilor, un așa numit secretariat inter-ortodox pentru a lucra asupra documentelor și pentru a propune agenda Sinodului.