O noua legislație este deja depusa în Adunarea Națională, pentru clarificarea dreptului de proprietate asupra binecunoscutei Catedrale Alexander Nevski, din Sofia, urmand sa predea cea mai mare parte a clădirii, Bisericii Ortodoxe Bulgare, dar păstrând în același timp cripta în care arta iconografica este afișata ca proprietate publică.
Faptul că documentația privind dreptul de proprietate asupra Catedralei a lipsit ani de zile, a creat dispute periodice și confuzie.
Rapoartele mass-media din Bulgaria au adăugat, că lipsa documentelor oficiale pe proprietate, a fost un obstacol în calea solicitarii de fonduri europene.
Modificările legislative, au fost depuse de către trei membri ai grupului parlamentar al Partidului Socialist Bulgar, care precizează că aceasta catedrala a apartinut intotdeauna Bisericii Ortodoxe Bulgare.
O expunere de motive, atașată la amendamentele in cauza, citează corespondența între Guvernul Bulgar și Sfântul Sinod, din 1924, din care rezulta că aceasta catedrala s-a aflat în proprietatea Bisericii.
Construirea catedralei, inchinata sfântului rus Alexander Nevsky si ridicata în onoarea soldaților ruși care au murit în timpul războiului ruso-turc, deschizand astfel calea eliberarii Bulgariei, a început în anul 1882, când a fost pusa piatra de temelie.
Cele mai multe dintre lucrările de construcție, au fost realizate între anii 1904 și 1912. Mai mult de jumătate din finanțarea proiectului, a venit din partea statului, iar restul de la municipalități și persoane fizice. In functie de aceste finantari, s-au ridicat, de-a lungul anilor, voci pe tema dreptului de proprietate asupra catedralei, cei care o vroiau in mâinile statului sustinand ca Biserica în sine nu a plătit pentru construcție.
O decizie a Cabinetului Bulgariei, din 5 septembrie 1913, declara ca biserica a apartinut Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Sinod a aprobat propria ordonanță privind gestionarea bisericii, la 17 septembrie 1924.