În fiecare an, la 20 ianuarie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, care ocupă un rol deosebit în opera Dumnezeiască a mântuirii neamului omenesc. Importanța care i se acordă, se bazează pe ceea ce se spune despre el în Sfânta Evanghelie: „Iată Eu trimit îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta” (Marcu 1: 1).
Această sărbătoare semnificativă în viața fiecărui creștin-ortodox s-a celebrat în mod deosebit de frumos în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni,conform unei deosebite tradiții, al optulea an la rând. Cea mai importantă parte a zilei a constat în săvârșirea serviciului divin oficiat de către Protopopul de Ialoveni, Parohul Bisericii „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavriil”, Prot. Mitr. Anatolie Stefanov.
Încă din anul 2006, Părintele Anatolie a venit cu ideea inițierii unei tradiții, care constă în faptul ca la toate slujbele oficiate în zilele de Sf. Vasile şi Sf. Ioan, să participe mai ales toți cei care poartă numele acestor doi mari sfinţi. Dacă de la început prezența acestora era marcată de 36 Ioani și două Ioane, în anii următori – 80, apoi circa 200 de creştini botezaţi în cinstea Sf. Ioan şi Sf. Vasile.
La Ruseștii Noi această sărbătoare a fost urmată și de un obicei interesant organizat în curtea bisericii. După slujbă, credincioşii i-au cinstit pe Ioani cu bucate tradiționale moldovenești pregătite de femei și ciorbă din mieluț preparată de bărbați, demonstrând astfel că Ruseștenii sunt nu doar buni vânători, ci și iscusiți bucătari
De la bun început, inițiativa Părintelui Anatolie a constat în faptul ca adunarea Ioanilor să fie ca model pentru cei ce poarta numele altor sfinți și să îşi cinstească mijlocitorii cereşti.
Sperăm că exemplul enoriaşilor din Ruseştii Noi va fi unul urmat de conaţionalii noştri şi nu doar de sărbători, cin în fiecare zi – pentru a preamări numele Domnului şi a cinsti pe sfinţii Săi.
Celac Adriana Universitatea de Stat din Moldova Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul I