Zilele trecute, postul de televiziune Rossiia a realizat un interviu cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, în care acesta a vorbit cu jurnalistul Dmitri Kiselev. Redam un alt fragment din acest interviu.
Întrebare: Totuși, vorbiți despre valori conservatoare. Mulți oameni ar putea spune că acest conservatorism se opune dezvoltarii. În ce măsură este adevărat acest lucru?
Patriarhul Kirill: Aceasta nu împiedică dezvoltarea, pentru că prin „conservatorism” se înțelege mai mult decât păstrarea trecutului. Am vorbit despre asta de multe ori, comparând-o cu atitudinea persoanei normale față de gunoi. Gunoiul este, în mod asemănător, un produs al trecutului, dar nu păstrăm gunoiul, ci îl aruncăm afară. Vreau să spun că conservatorismul păstrează valorile.
Acest lucru conduce la o întrebare foarte importantă, însă: care valori, şi cine determină aceste valori? Conservatorismul este, prin însăși natura sa, religios. De ce? Pentru că ceea ce este de valoare reală pentru om, nu sunt acele valori pe care le-a creat pentru el însuși, ci acele valori care sunt definite de către Dumnezeu Însuși.
Dumnezeu este măsura adevărului. Când cineva acceptă aceste valori, ca adevăr absolut și le apără și le protejează, acela este un conservator al acestor valori. Uneori, ni se spune că există economiști conservatori și economiști liberali, dar pentru mine acest lucru nu există. O persoană conservatoare păstrează valorile fundamentale pe care Dumnezeu le-a pus în natura persoanei și, în general, în toată creația – el ar putea fi un economist liberal, ar putea fi un politician liberal, dar va fi un apărător al acestor valori.
Liberalismul este o înțelegere eronată a libertății. O înțelegere eronată a libertăţii este aceea conform căreia tu însuți ești începutul și sfârșitul, alfa şi omega. În Sfânta Scriptură se afirmă că Iisus Hristos este Alfa şi Omega, în timp ce aici se spune că omul este alfa și omega. Te poți gândi la propriile valori și să le consideri absolute. Unde duce acest lucru? El duce la atomizarea societății. Acest lucru conduce la crearea unui sistem care nu este viabil. Cel mai important, acesta duce la o situație în care se pot justifica viciile cuiva, păcatele și crimele, construind valori în așa fel încât la un moment dat fiecare va trebui să împărtășească aceste valori cu alții. Ceea ce vedem astăzi, este o escaladare a orientărilor vieții păcătoase, care este o consecință directă a ceea ce noi numim liberalism, liberalismul autentic și nu de tip convențional, care este legat de politica sau economie.
Întrebare: O întrebare rapidă, de final. Ce poate face Biserica?
Patriarhul Kirill: Există puține lucruri pe care Biserica le poate face. Hristos poate face totul. Dumnezeu poate face totul. Biserica este chemată să îi aducă pe oameni în contact cu Dumnezeu, pentru a sprijini acest sens religios, dar este o mare provocare, mai ales într-o lume care este în prezent sfâșiată de contradicții și de ispite, o lume care se află, în prezent, într-adevăr, sub influența puternică a forțelor păcatului. Dar, Dumnezeu poate face totul, El este Domnul istoriei, El este Alfa și Omega, Începutul şi Sfârșitul. Cred că aceasta este cea mai importanta mărturisire pe care Biserica de astăzi o poate face pentru om, societate și pentru întreaga lume.