Acum un an o echipă de slujitori, teologi şi jurnalişti au lansat primul portal de gândire şi de atitudine creştin-ortodoxă din republică.
Proiectul mediatic „Moldova Ortodoxă” a adunat aproximativ 60 de autori din ţară, care contribuie la difuzarea evenimentelor şi prezentarea informaţiei de zidire sufletească pentru credincioşii dreptmăritori, în special pentru tineri. Astfel, cele 86 de rubrici tematice în care sunt înserate circa 3000 de articole oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale creştinilor de astăzi.
În ziua Sf. Ap. Filip, de lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului, zi în care a apărut pagina electronică www.ortodox.md, colegiul de redacţie al portalului a decis să-şi adune autorii şi cititorii. Evenimentul a avut loc la capela „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM.
A început cu slujba Acatistului Sf. Duh, tradiţional pentru acest sfânt lăcaş, care a fost oficiat de către un sobor de preoţi în frunte cu Protoiereul Alexandru Iamandi din parohia Pănăşeşti, Străşeni. După acatist părintele Alexandru a adresat un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, mulţumind Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra celor care se ostenesc în ogorul Domnului, precum şi celor care manifestă râvnă pentru cele sfinte şi dumnezeieşti.
A urmat Seara duhovnicească, moderată de către preoţii Octavian Moşin şi Mihail Bortă, administratorii portalului, care au vorbit despre importanţa elementului creştin în mijloacele contemporane de informare în masă, în special în reţeaua Internet.
„În aceste vremuri, când majoritatea credincioşilor apelează la noile tehnologii informaţionale, care garantează accesul operativ unui public larg, credem că glasul Ortodoxiei necesită a fi auzit şi luat în seamă. Astfel, portalul „Moldova Ortodoxă” încearcă să prezinte pulsul vieţii bisericeşti din republică, să posteze cele mai profunde articole de zidire lăuntrică, să analizeze evenimente şi provocări sociale raportate la învăţătura şi morala creştină, să ofere ştiri din toate zonele ţării şi să stabilească o comunicare între credincioşi.
Nu ştiu cât de mult s-a reuşit într-un an, dar astăzi avem peste 100 000 de vizitatori unici, iar zilnic pagina este accesată de circa 3000 de utilizatori.” – a menţionat părintele Octavian Moşin.
Conform unui sondaj postat pe site şi la care au participat 578 de persoane, a fost identificat autorul anului. Printre cei mai reprezentativi autori se numără: dl Iulian Proca, jurnalist creştin în cadrul Companiei „Teleradio Moldova”, Arhim. Augustin (Zaboroşciuc), nevoitor la Mănăstirea Curchi, Ieromonah. Savatie (Baştovoi) de la Mănăstirea Chiţcani şi Ieromonah. Petru (Pruteanu), misionar în Portugalia.
Astfel, cei mai buni autori ai portalului au fost distinşi cu menţiuni de merit. Totodată, diplome au fost înmânate şi la alte categorii:
Cel mai citit autor: Acad. Nicolae Dabija;
Cercetătorul creştin: Acad. Andrei Eşanu;
Pegagogul creştin: dna Angela Levinţa;
Teologul anului: dr. Nicolae Fuştei;
Cel mai rafinat autor: Protodiac. Ioan Munteanu;
Cel mai activ autor: dna Natalia Lozan,
Debutantul anului: Pr. Constantin Cojocaru.
Autorii menţionaţi au venit cu mesaje de salut şi de mulţumire organizatorilor pentru realizarea acestei întruniri pe viu, menţionând că comunicarea în spaţiul electronic trebuie să determine îndreptarea paşilor spre Biserică, de unde te poţi hrăni şi adăpa cu adevărat.
Publicistul Leo Bordeianu a pezentat ziarul „Scara spre Cer”, publicaţie ortodoxă pentru copii şi tineri, iar Schimonahul Irineu (Pânzaru) de la Mănăstirea Curchi, a lansat volumul de versuri creştine: „Te rog, nu intra în biserică la fel ca în muzeu”.
Ceilalţi autori au primit certificate de membri ai echipei Moldova Ortodoxă, care şi de acum înainte invită toţi doritorii să susţină acest portal cu materiale şi sugestii, contribuind astfel la îmbogăţirea şi perfecţionarea acestuia.
PS: Chiar dacă nu scrieţi, accesaţi şi sorbiţi din Ortodoxie prin portalul: www.ortodox.md