Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:57, miercuri, 27 noiembrie, 2013

A trecut la Domnul Părintele Arhimandrit Ermoghen (Adam)

Îndureratelor rude,  
Întrsitatei adunări
 

Astăzi a părăsit viața cea pământească Preacuviosul Arhimandrit Ermoghen (Adam) — un slujitor care cu deosebită râvnă și dragoste a muncit în via Domnului zeci de ani la rând, a educat pleiade întregi de teologi și a îndrumat cu înțelepciune pe calea Adevărului nenumărații fii și fiice duhovnicești care astăzi îl deplâng ca pe un părinte vrednic ce a fost.

Pentru Biserica noastră Ortodoxă, Arhimandritul Ermoghen (Adam) reprezintă una dintre cele mai proeminente figuri, care nu doar că a rezistat în timpurile prigoanei, păstrând vie credința întru Hristos, dar a și muncit cu multă energie pentru revigorarea vieții bisericeși și în special a învățământului teologic autohton.

În ziua în care Bunul și Dreptul Dumnezeu a binevoit să îl ia la sine pe vrednicul Său rob, noi, cei rămași aici, avem datoria de a ne ruga pentru odihna Preacuvioșiei sale și de a-I cere cu smerenie Mântuitorului Hristos să ne înțelepțească și să ne întărească pentru ca să putem continua fapta cea bineplăcută a Preacuvioșiei Sale.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească cu drepții pe nou-adormitul robul Său Arhimandirtul Ermoghen!

Cu arhierești binecuvântări,

+ VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

***

DSC_1392

Arhimandritul Ermoghen (Adam) — unul dintre fondatorii învățământului teologic contemporan din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, duhovnic și profesor de Liturgică la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, autor al mai multor titluri de literatură teologică, s-a născut la 6 august 1929 în s. Boldurești, r. Ungheni. Aboslvește pe rând Seminarul Teologic din Sankt Peterburg (1959), Academia Teologică din Sankt Peterburg (1963), aspirantura la Academia Teologică din Moscova (1964). Este hirotonit în treapta de diacon la 7 ianuarie 1965, iar în cea de preot la 1 ianuarie 1976.

În anul1976 este numit cleric al Catedralei „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din Chișinău.

În anii 1980 și 1985 este decorat de către Preafericitul Patriarh Pimen al Moscovei și al Întregii Rusii cu Paliță și respectiv cu Cruce cu Pietre Scumpe.

Din anul 1980 este membru al comisiei de traducere a cărților liturgice în limba română.

Printre cele mai importante decorații și funcții pe care le primește de-a lungul slujirii preoțești:

La 23 octombrie 1999, prin decretul ÎPS Mitropolit Vladimir, Arhimandritul Ermoghen (Adam) este numit membru al Comisiei pentru examinarea și cercetarea candidaților la hirotonie în treptele de diacon și preot. La 14 iunie 2000, Mitropolitul Vladimir îl decorează pe Arhim. Ermoghen cu dreptul de a sluji cu Ușile Împărătești deschise până la „Tatăl nostru” și cu dreptul de a purta cea de a doua Cruce cu Pietre Scumpe. La 16 octombrie 2007, printr-un Decret Mitropolitan, Preacuvioșia Sa este numit duhovnic al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova și responsabil de capela Academiei, cu hramul „Sf. Trei Ierarhi”. La 11 decembrie 2007, în cadrul Liturghiei săvârșite la biserica „12 apostoli” din or, Capernaum, Israel, Părintele Ermoghen, primește cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir dreptul de a purta Toiag.

Trece la cele veșnice la 27 noiembrie 2013.