Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:29, miercuri, 5 iunie, 2013

Femei în Athos. Grecia aflată sub presiuni internaţionale !

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, a mărturisit că Grecia este presată de organizațiile internaționale în vederea ridicării interdicţiei de intrare a femeilor în Muntele Athos, numită Avaton (Άβατον), în limba greacă.

Într-un comunicat de presă emis cu ocazia vizitei Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii în Grecia, Kirill I, Mitropolitul Ilarion a subliniat că aceste presiuni urmăresc că „Muntele Athos să fie deschis pentru turism pentru ambele sexe, dar până în prezent rezistența Greciei în acest domeniu este solidă și se spera că aceasta să continue să rămână aşa, pentru că orice fel de schimbări în Athos și în jur pot avea un impact fatal asupra acestei insule de spiritualitate, care constituie o moștenire comună pentru întreaga lume ortodoxă”.(preluat lacasuriortodoxe.ro)

Părintele Dionisie este îngrijorat de faptul că din ce în ce mai multe foruri internaţionale vor transformarea Athosului într-un muzeu plin de vizitatori. Acum o sută de ani, intrarea femeilor în Athos părea o utopie. Nici măcar musulmanii, care au stăpânit multă vreme peste Sfântul Munte, nu au cerut aşa ceva. Dar, în zilele noastre, femeile vor să ajungă la Athos. Părintele Dionisie este trist din cauza faptului că multe mănăstiri athonite au acceptat să fie reconstruite cu ajutorul fondurilor occidentale. Este oarecum firesc că, după ce a investit bani în Athos, Occidentul să pretindă anumite drepturi. Nimic nu se face pe gratis. Mănăstirile care astăzi au fost renovate pe banii Occidentului mâine sau poimâine vor fi vizitate de contribuabili, fie ei bărbaţi sau femei.

Sunt profeţii că până la urmă femeile vor intra în Athos. Acesta va fi un semn al apropierii sfârşitului lumii. Este însă ciudat că oamenii nu văd nici o legătură între preconizata intrare a femeilor în Athos şi apropierea sfârşitului.

Părintele Dionisie mai spunea că femeile credincioase nu trebuie să intre în Sfântul Munte nici dacă legile civile o vor permite. Maica Domnului a cerut să nu intre picior de femeie acolo. Şi Maica Domnului se va întrista când va vedea că oamenii nu ţin seama de dorinţa ei.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Athosul românesc, cu Mănăstirea Frăsinei: dacă Sfântul Calinic de la Cernica a legat să nu calce acolo picior de femeie, nimeni nu poate dezlega legătura sa. Şi femeile care vor ajunge acolo, chipurile din motive duhovniceşti, îşi vor agonisi osândă şi nu binecuvântare.

“Parlamentul european cere ridicarea interdicţiei care împiedică accesul femeilor pe Muntele Athos din Grecia, zonă geografică de 400 km2, unde accesul acestora este interzis în virtutea unei decizii luate în anul 1045, de către călugării celor 20 de mănăstiri ale regiunii, decizie care violează astăzi principiul universal recunoscut al egalităţii genurilor, al non-discriminării, ca si legislaţia comunitară asupra egalităţii, precum şi dispoziţiile relative la libera circulatie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”.

Nu sunt afirmaţii panicarde, este un citat din procesul verbal al sedintei din 15 ianuarie 2003 privind situaţia drepturilor fundamentale în Uniune. Aşa cum marea majoritate dintre dumneavoastră cunoasteţi, Grecia s-a opus hotărârii Uniunii Europene, mai ales că la momentul aderării Greciei s-a întocmit o clauză specială care menţiona că Grecia aderă la Uniunea Europeană, dar fără ca femeile să intre vreodată în Sfântul Munte Athos.

Cu toate acestea, Parlamentul Uniunii Europene a trecut peste legământul, peste întelegerea pe care o făcuse cu grecii. Deşi cererea din ianuarie a fost respinsă de către poporul binecredincios din Grecia, Uniunea Europeană a mai făcut încă o cerere, invocând aceleaşi motive de nedreptate, mare nedreptate care li se face femeilor. Nu ştiu dacă între timp grecii au apucat să respingă şi această cerere, sunt convins că o vor face. Dar, în acelasi timp, îmi dau seama că, aşa cum pentru legalizarea avortului s-au făcut diferiţi paşi şi în cele din urmă avortul a fost legalizat, aşa vor încerca şi cu Grecia, că – după presiuni repetate – să prindă Parlamentul Greciei la o cotitură şi să-i convingă pe parlamentari de faptul că nu e nimic rău, nu e nimic dramatic în intrarea femeilor în Muntele Sfânt.

Înainte ca această pretentie să devină oficială în luna ianuarie a anului 2003, acum vreo doi sau trei ani, din rânduiala lui Dumnezeu am ajuns în Sfântul Munte şi am vorbit cu mai multi părinti care erau foarte frământati de această problemă. Şi ei spuneau clar: “Dacă femeile intră aici, vine sfârsitul lumii. Asa ne-au învătat bătrânii noştri, aşa au profetit sfinţii noştri, care erau făcători de minuni, cuvioşi, asceţi sau nebuni pentru Hristos”.

www.ortodoxintarafagarasului.wordpress.com