Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:40, sâmbătă, 12 iulie, 2025

Grijă și solidaritate: pachete alimentare pentru 20 de bolnavi, bătrâni și familii aflate în dificultate din s. Vatici, r. Orhei

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și a PS Episcop Siluan de Orhei, în parohia cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Vatici, r. Orhei, marți, 8 iulie 2025, a avut loc o acțiune filantropică, care a adus multă mângâiere și speranță pentru zeci de bătrâni, bolnavi, dar și pentru multe familii aflate în dificultate.

În acest sens, părintele ieromonah Macarie Crudu, președinte al Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate și președinte al A. O. „CREDINȚĂ ȘI MILOSTENIE” împreună cu părintele arhimandrit Spiridon Pahom, parohul bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din localitate, au vizitat peste 20 de bolnavi țintuiți la pat, bătrâni singuratici, dar și familii aflate în dificultate.

Bătrânii singuratici și bolnavii țintuiți la pat, uitați de lume, așteptau cuminți și tăcuți ca să le deschidă cineva ușa. Cuvintele de mângâiere și întărire duhovnicească, dar și pachetele cu produsele alimentare și igienice primite din partea slujitorilor au fost o mare alinare pentru ei.

Acțiunea filantropică a fost realizată cu sprijinul A. O. „CREDINȚĂ ȘI MILOSTENIE” din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate.

În Biserica Ortodoxă, slujirea și îngrijirea bolnavilor și bătrânilor reprezintă una dintre formele cele mai înalte de manifestare a iubirii creștine. Această lucrare nu este doar un act de milostenie, ci o datorie spirituală, inspirată de modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Care a vindecat bolnavi, a mângâiat suferinzi și a oferit demnitate celor marginalizați. Biserica învață că fiecare om este chip al lui Dumnezeu și, prin urmare, merită respect, compasiune și sprijin, indiferent de starea sa fizică sau vârsta înaintată.

Preoții, monahii și credincioșii sunt chemați să arate grijă față de cei aflați în suferință, fie prin rugăciune, fie prin fapte concrete: vizite la spitale și cămine de bătrâni, sau sprijin moral, financiar și emoțional.

Pe lângă latura liturgică, Biserica se implică activ în viața comunităților prin asociații obștești caritabile, centre sociale și programe filantropice. Multe parohii și mănăstiri oferă sprijin concret celor bătrâni, singuri sau bolnavi, văzând în această lucrare o continuare a iubirii lui Hristos în lume. Îngrijirea bătrânilor este, de asemenea, o expresie de recunoștință și respect față de cei care au transmis credința și valorile generațiilor mai tinere.

Prin urmare, slujirea celor în suferință nu este o opțiune, ci o chemare evanghelică. Biserica Ortodoxă vede în această lucrare nu doar o misiune socială, ci o cale de mântuire, atât pentru cei care primesc ajutor, cât și pentru cei care îl oferă cu inimă curată.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate