În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în biserica „Tuturor Sfinților” de pe teritoriul cimitirului central din municipiul Chișinău.
Alături de Episcopul Orheiului au înălțat rugăciuni: Prot. mitr. Eugen Bîtcă, paroh al bisericii „Tuturor Sfinților” și un sobor de preoți și diaconi.
În aceste zile, biserica „Tuturor Sfinților” a primit din Grecia un papuc al Sfântului Spiridon al Trimitundei, care va fi păstrat spre închinare în acest sfânt locaș. Sfântul Spiridon, mare făcător de minuni, este cunoscut pentru dragostea sa față de oameni, părăsindu-și racla pentru a veni în ajutorul celor care îl cheamă cu credință în rugăciune.
Duminica Samarinencei ne amintește că, oricât de căzut ar fi omul, Dumnezeu îl poate ridica și mântui. Dialogul începe cu mirarea femeii: „Cum Tu,… ceri de la mine…” (Ioan 4, 9). Hristos cere inimă deschisă, pentru a dărui „apa cea vie” (Ioan 4, 10), harul care potolește setea sufletului și deschide drumul către viața veșnică. Credința mărturisită la Botez în moartea și Învierea Domnului naște „râuri de apă vie” (Ioan 7, 38), care adapă sufletul dornic de lumină și adevăr. Femeia samarineancă, cândva robită de păcat, devine „mai tare decât grijile trupului”, disprețuiește setea trupească și se îndreaptă, prin credință, spre Hristos. Ea nu îngroapă darul primit, ci devine vestitoare a lui: „Veniți și vedeți!” (Ioan 4, 29). Sfântul Chiril al Alexandriei o numește „introducătoare în taine”, căci, cuprinsă de focul divin, aleargă spre Hristos și îl face cunoscut și altora. Astfel, Samarineanca devine premergătoare a misiunii apostolice. „Mulți dintre samarineni au crezut în El… și cu mult mai mulți au crezut pentru cuvântul Lui” (Ioan 4, 39–41).
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te Deum, în continuarea căruia Preasfințitul Siluan, Episcopul Orheiului, a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind despre închinarea adevărată, Ierarhul a subliniat că întrucât Dumnezeu este Duh, I se cuvine și inchinare in duh, ceea ce înseamnă că închinarea noastră trebuie să se facă din mișcarea lăuntrică a inimii, prin gândurile și rugăciunile înălțate. „Să ne rugăm Mântuitorului pentru mântuirea noastră, să-L chemăm cu duh smerit și cu iubire, ca El să aprindă în noi focul iubirii Sale. Închinarea noastră trebuie să fie, înainte de toate, una a sufletului, o jertfă vie care se înalță către Creatorul său”, a spus Preasfinția Sa.
Totodată, Episcopul Orheiului a vorbit și despre darul primit de această Biserică, papucelul Sfântului Spiridon al Trimitundei, mare făcător de minuni și grabnic ajutător. „Sfinții nu sunt doar icoane în biserici, ci prieteni cerești care ne însoțesc în fiecare pas, dacă îi chemăm cu credință. Sfântul Spiridon ne arată că harul lui Dumnezeu lucrează mereu în lume, iar mijlocirea sfinților e o mângâiere și o întărire pentru toți cei care se roagă cu inimă curată”, a arătat Ierarhul.
La final, părintele paroh, Protoiereul mitrofor Eugen Bîtcă, a adresat mulțumiri Preasfințitului Siluan pentru prezența și slujirea arhierească, precum și pentru cuvântul de învățătură.
Sursa: https://manastireacurchi.md/