Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în seara zilei de joi, 17 aprilie 2025, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârșit rânduiala Utreniei cu citirea celor 12 Evanghelii ale Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Potrivit Sinaxarului, în Sfânta și Marea Vineri sunt prăznuite Sfintele, Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și, mai presus de toate, Crucea și moartea Sa.
La Utrenia specială pentru această zi, se citesc douăsprezece fragmente evanghelice, selectate din toți cei patru Sfinți Evangheliști. Ele evocă momentele dramatice ale Pătimirii Mântuitorului – de la ultimele învățături și porunca iubirii date ucenicilor după Cina cea de Taină, până la moartea pe Cruce, punerea în mormânt și pecetluirea pietrei. Un moment central al acestei slujbe este scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii.
Evangheliile acestei seri ne descoperă că Iisus Hristos nu a încetat să iubească – nici pe Dumnezeu, nici pe oameni – chiar în mijlocul celor mai grele suferințe.
Taina Crucii este, de fapt, taina iubirii desăvârșite: o iubire mai puternică decât păcatul, trădarea, lepădarea sau abandonul. Din această iubire răstignită răsare lumina învierii.
La această iubire îndelung răbdătoare a umanității lui Hristos răspunde iubirea Tatălui ceresc, Care-L înviază din morți. El, Cel Drept, a murit pe nedrept, dar prin puterea dumnezeiască este înviat, pentru că iubirea Lui este mai tare decât moartea – moartea ca urmare a păcatului.
Sursa: https://manastireacurchi.md/