De Sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.
A doua zi după praznicul Sfintei şi dumnezeieştii Arătări, Botezul Domnului, Biserica a rânduit, încă dintru început, să se prăznuiască soborul cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Se cuvenea ca cel ce a slujit la taina dumnezeiască a Botezului să fie cinstit cu laude și rugăciuni, căci întreaga sa viață a fost o slujire deplină lui Dumnezeu.
Viața Sfântului Ioan Botezătorul a fost un model desăvârșit de ascultare și sfințenie. Încă dinainte de naștere, el a fost ales de Dumnezeu pentru această misiune sfântă, lucru vestit de Arhanghelul Gavriil lui Zaharia: „Că va fi mare înaintea Domnului, vin şi băutură beţivă nu va bea şi va fi plin de Duh Sfânt din pântecele maicii sale.” Așa cum îl descrie Sfântul Evanghelist Matei, el a dus o viață pustnicească purtând haină din păr de cămilă și hrănindu-se cu lăcuste și miere sălbatică.
Părintele Petroniu Tănase îl descrie astfel: „Aşa de sus s-a ridicat prin viaţa sa pustnicească, încât Mântuitorul îl numeşte mai mare decât toţi proorocii şi mai mare decât toţi cei născuţi din femei. Mare prooroc, pentru că a văzut cu ochii pe Mesia cel dorit şi L-a botezat în Iordan; mare pustnic, pentru că a dus viaţă de desăvârşită sfinţenie, în feciorie, în post neîntrerupt, în nevoinţă şi necontenită rugăciune. De aceea poartă aripi îngereşti, pentru că în trup fiind, a ajuns pe îngeri cu sfinţenia.”
Astăzi, îl cinstim pe cel mai mare dintre prooroci, pe cel care a fost glasul ce striga în pustie, chemând oamenii la pocăință. Viața Sfântului Ioan Botezătorul ne învață calea smereniei, a postului, a rugăciunii și a iertării. Să-l lăudăm pe Înaintemergătorul lui Hristos și să ne rugăm lui, cerând mijlocirea sa pe calea mântuirii!
Sursa: https://manastireacurchi.md/