Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:48, miercuri, 18 decembrie, 2024

De sărbătoarea Sf. Cuv. Sava cel Sfințit, Episcopul Filaret a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Miercuri, 18 decembrie 2024, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit din Capadocia, autorul Tipicului celui Mare și întemeietor a șapte mănăstiri din Palestina (+532), cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată de către Episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. (Tropar glasul 8)

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit (n. 439 – d. 532) a fost un monah din Palestina care, conform tradiției, a alcătuit primul tipic (regulă) monahală de organizare a slujbelor bisericești de peste an, așa-numitul „Tipic de la Ierusalim”. A fost un reorganizator important al monahismului prin modelul mănăstirii sale, situată nu departe de Ierusalim. S-a opus cu fermitate mișcărilor eretice monofizită și origenistă. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe data de 5/18 decembrie.

Sf. Sava cel Sfințit a adormit întru Domnul la mănăstirea sa pe 5 decembrie 532 și a fost îngropat într-o curte aflată între cele două biserici vechi ale Lavrei Sf. Sava. Moaștele sale au fost luat în secolul al XII-lea și duse în Italia de către cruciați, dar Papa Paul al VI-lea le-a înapoiat mănăstirii în anul 1965, într-un gest de bunăvoință față de ortodocși.

Sursa: Mănăstirea Ciuflea