Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:47, duminică, 27 octombrie, 2024

PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la hramul parohiei ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Văsieni, raionul Ialoveni

În Duminica a XVIII-a după Rusalii și ziua pomenirii Sfintei Cuvioasei Parascheva, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, având binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Văsieni, raionul Ialoveni.

În dimineața zilei, Ierarhul Orheiului a fost întâmpinat de către parohul bisericii, Protoierul Eugen Sprincean. La sărbătoarea hramului de astăzi a fost prezent primarul localității, d-ul Sergiu Candu.

Duminica aceasta ne invită nu doar la meditație, ci și la aplicarea zilnică a unui fragment evanghelic de o frumusețe aparte și de o profundă actualitate spirituală: Pilda Semănătorului. O parabolă pe care o putem considera „contemporană” fiecăruia dintre noi, căci ea explorează sufletul uman — nu doar al celor care L-au ascultat pe Mântuitorul Iisus Hristos în timpul rostirii, ci și al omului de azi, confruntat cu Cuvântul lui Dumnezeu. Este vorba despre deschiderea sau, dimpotrivă, insensibilitatea, indiferența sau chiar împotrivirea față de chemarea mântuitoare a credinței. Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe care o prăznuim astăzi, ne arată roada sămânței căzute pe „pământul bun”, care a dat rod însutit, slujind ca exemplu de urmat în viața de credință.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Siluan a vorbit despre responsabilitatea creștinilor de a primi Cuvântul lui Dumnezeu și de a rodi întru el, așa cum ne învață Pilda Semănătorului. „Suntem chemați să răspundem chemării Domnului și să facem din inimile noastre un sol fertil, în care să cadă sămânța Evangheliei Sale și să aducă rod. Învățătura cea bună, sămânța cea bună căzută în pământ mănos, este destinată să aducă rod. Astfel, să ne străduim ca inimile noastre să se deschidă spre Dumnezeu, să fie pământul pregătit pentru cuvântul dătător de har, iar sufletele noastre pregătite de conlucrarea cu învățătura dumnezeiască”, a menționat Ierarhul Orheiului.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum. În continuare Preasfințitul Siluan le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru rugăciunea comună din această zi, pentru lucrările frumoase realizate în parohie și i-a felicitat pe toți cu sărbătoarea hramului.

La rândul său, părintele paroh  Protoierul Eugen Sprincean a mulțumit Arhiereului pentru prezența și slujirea în mijlocul comunității în ziua hramului Bisericii.

Sursa: https://manastireacurchi.md/