Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:39, vineri, 25 octombrie, 2024

În perioada 7-8 decembrie 2024, va avea loc cea de-a XIII-a ediție a conferinței teologico-practice internaționale Lecturi Paisiene

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Frăţia Ortodoxă „Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi” din mun. Chișinău, cu sprijinul Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, Noul Neamț (Chițcani), în perioada 7-8 decembrie 2024 desfășoară în regim online și ofline cea de-a XIII-a ediție a conferinței teologico-practice internaționale LECTURI PAISIENE pe tema:

„BAZELE ȘI PRINCIPIILE UNITĂȚII CREȘTINE: EXPERIENȚA DE FRATERNITATE A Sf. CUV. PAISIE VELICICOVSCHI”

Porunca unității a fost dată de Domnul nostru Iisus Hristos creștinilor din întreaga lume pentru toate timpurile: „Părinte Sfinte! Păzește-i în numele Tău, pecare Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, așa cum și Noi” (Ioan 17:11). Trăim într-o lume mereu divizată, unde chiar și bisericile găsesc greu să mențină calitatea universalității. Dezbinările pe baze politice, canonice și naționale au afectat întreaga lume ortodoxă. Împlinirea poruncii unității este o provocare pentru creștinii care trăiesc într-o societate seculară. Care sunt temeliile pentru construirea unității ortodoxe astăzi?

Ne adresăm din nou către experiența Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, a cărui frăție multinațională este un exemplu al împlinirii creative a poruncii unității înHristos. După cum spunea starețul, „așa cum linia unei cerc nu se întrerupe și nu se împarte, la fel și în viața comună nu există loc pentru diviziuni în jurul unui angajament reciproc de bunăvoință.” Această integritate vie nu a slăbit diversitatea personalității, ci a hrănit-o și a construit-o.

Va rămâne exemplul frăției Sf. Cuv. Paisie un ideal inaccesibil de„unitate în diversitate” sau biserica va găsi din nouă puterea de a redescoperi calea unirii tuturor ucenicilor lui Hristos din orice tradiție culturală, istorică, religioasă, socio-economică și politică?

La aceste și alte întrebări urgente vor încerca să răspundă participanții la conferință.

TEME ȘI ÎNTREBĂRI PROPUSE PENTRU DISCUȚIE:
 Ce exemple de adevărată unitate creștină ne pot sprijini astăzi?
 Cum poate experiența bunului vecin și a unirii în frăția Sf. Cuv. Paisie să contribuie la unitatea bisericii noastre?
 Cum poate diversitatea vieții bisericești să ajute la unitatea acesteia?

Invităm cercetătorii moștenirii Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi), slujitorii, teologii, istoricii, culturologii, sociologii, filosofii și toți cei interesați să participe. Pentru a participa, vă rugăm să completați și să trimiteți aplicația până pe 10 noiembrie 2024. Aplicația participantului (google.com) Regulament pentru prezentare: expunere – 20 de minute; întrebări și discuții – 5minute.

Textele expunerilor vă rugăm să le trimiteți până pe 25 noiembrie 2024.

E-mail: [email protected]

Tel.: +37369711328

Președinta comitetului organizatoric al conferinței Inna Saulova