„Ce laudă vrednică de înălţimea desăvârşirii Tale vom putea aduce, noi, nevrednicii, când şi minţile îngereşti cad întru uimire şi nu pot să laude măreţia slavei cu care ai fost încununată de Mâna Ziditorului?”
Luni, 5 august 2024, în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, cu binecuvântatea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Treime” din Saharna, la care au participat Arhimandritul Adrian (Baciu), starețul mănăstirii, alături de un sobor de slujitori și numeroși creștini.
În Biserica Ortodoxă, cultul Maicii Domnului se găseşte dintotdeauna la loc de cinste. Pe Maica Domnului au cinstit-o cu supunere şi devotament Sfinţii Apostoli, îngerul Gavriil, Sfântul Ioan Botezătorul, pe când era în pântecele maicii sale şi a săltat de bucurie, a cinstit-o întreaga creştinătate pentru curăţenia, darul şi devotamentul faţă de Mântuitorul Hristos. A fost pomenită încă de la început în toate rugăciunile publice prin care cei împovăraţi i-au cerut ajutorul. În aproape toate rugăciunile şi cântările Bisericii Ortodoxe, Fecioara Maria apare amintită ca sprijinitoare şi mijlocitoare pe lângă Tronul Slavei, pentru mântuirea şi ajutorul celor aflaţi în primejdii, în călătorie, în boală sau în grea încercare. Acesta este şi sensul mult repetatei noastre rugăciuni: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!”. Născătoarea de Dumnezeu nu este doar Maica lui Hristos, ci și maica noastră. Ea este socotită pe drept cuvânt cea care a reprezentat întregul neam omenesc la întruparea Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu. Ea ne iubește și ne poartă de grijă. Rugăciunea sa pentru întregul neam omenesc și pentru fiecare dintre noi în parte este nesfârșită.
După Liturghie, PS Siluan, înconjurat de soborul preoțesc, a oficiat un Tedeum și a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. După care le-a vorbit celor prezenți despre istoria Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, dar și ajutorul pe care Maica Domnului îl oferă tuturor celor care-i înalță rugăciuni cu credință și dragoste.
La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu) a mulțumit Preasfinției Sale pentru rugăciunile comune către Bunul Dumnezeu și Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, dar și tuturor credincioșilor pentru că au împărtășit bucuria acestei sărbători.
Sursa: https://manastireacurchi.md/