Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

4:56, duminică, 5 mai, 2024

Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

 

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Preasfinţitul Ioan, episcopul Sorocii, vicarul Mitropoliei Moldovei, a oficiat slujba de Înviere de la catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca în prezența a numeroșilor creștini veniți la Marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

Cu prilejul prealuminatului și mântuitorului praznic al Învierii Domnului, după Sfânta Evanghelie din cadrul dumnezeieștii Liturghii, episcopul Ioan a dat citire Pastoralei Înaltpreasfințitului Părinte Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Frumusețea slujirii arhierești a fost împodobită de cântările speciale ale acestei zile, răspunsurile la strană fiind date de corul catedralei.

În timpul Liturghiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, diaconul Cristian Perciun a fost avansat în rangul de protodiacon, iar diaconul Mihail Ceban a fost decorat cu dreptul de a purta orar dublu.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioan a binecuvântat ofrandele de sărbătoare aduse de credincioși și a adresat un cuvânt de învățătură, de binecuvântare și felicitare, prilejuit de mărețul praznic al Învierii Domnului, celor ce au avut dragostea și răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile, după care, conform tradiției, a ciocnit un ou roșu cu fiecare dintre cei prezenți, rostind salutul pascal „Hristos a înviat!”.

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos constituie adevărul fundamental al credinței creștine, dar şi temei al învierii noastre. Marele Apostol Pavel vine cu mărturie convingătoare în acest sens: „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnica şi credința voastră” (I Corinteni 15, 14).

Cu aleasă bucurie duhovnicească mergem în noaptea Învierii la sfintele biserici să primim „Lumina lui Hristos, care luminează tuturor”, participând mai apoi la Dumnezeiasca Liturghie praznicală. Mare şi sfântă este ziua aceasta, numită „Praznic al praznicelor şi sărbătoare a sărbătorilor”.

Sursa: https://ioanmosnegutu.info/