Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir, au fost organizate mai multe acțiuni caritabile сu prilejul aniversării a 4 ani de activitate a Centrului Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” din Capitală, coordonat de către Pr. Ieromonah Macarie Crudu, Președintele Sectorului Sinodal Asistență Socială și Caritate al Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Primii beneficiari ai acțiunilor caritabile au fost locuitorii satelor Alcedar și Curătura din raionul Șoldănești, care au primit mai multe cutii cu îmbrăcăminte, încălțăminte, plapume, jucării pentru copii, mobilă și alte daruri, destinate pentru familiile care au nevoie de suport material.
Totodată, reprezentanții Mitropoliei Moldovei, Prot. Octavian Moșin, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret și Pr. Ieromonah Macarie Crudu, Președintele Sectorului Sinodal Asistență Socială și Caritate, au oferit peste 100 de plapume, seturi de albituri și prosoape, dar și dezinfectanți pentru pacienții și angajații Spitalului Clinic Municipal nr. 4 din Chișinău, specializat în servicii geriatrice și paliative (Director: Dl Valeriu Cernețchi).
Tot cu acest prilej, mai multe cutii cu produse alimentare, precum și peste 1000 de perechi de ciorapi noi au fost oferite pentru elevii și studenții Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.
De asemenea, tinerii voluntari „Părintele Sofian Boghiu” ai Mitropoliei Moldovei au oferit pachete cu produse alimentare și igienice pentru zeci de familii aflate în dificultate.
O altă acțiune filantropică a fost și donația a 10 paturi și saltele din partea Mitropoliei pentru Azilul Raionul de bătrâni din s. Tănătari, raionul Căușeni. Azilul acordă servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice și cu dizabilități. În prezent sunt 48 de beneficiari, care vin provin din satele raionului Căușeni, precum și din orașul Căușeni. Acțiunea a fost organizată cu implicarea părintelui Ioan Grițcu, responsabil de activitățile sociale și caritate în Protopopiatul Căușeni.
***
Din marea purtare de grijă pe care o manifestă permanent față de problemele celor mai triști ca noi și cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir la începutul anului 2020 a avut loc înființarea Centrului Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” de la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Chișinău, în cadrul căruia pe parcursul a mai bine de 4 ani s-au desfășurat mai multe activități în susținerea persoanelor provenite din familiile social-vulnerabile, a bătrânilor singuratici, persoanelor fără adăpost, a familiilor numeroase, precum și în susținerea dezvoltării armonioase a copiilor și tinerilor proveniți din aceste medii și reintegrarea lor în societate.
Activitatea Centrului cuprinde o gamă largă de activități culturale, educative, de caritate, cercuri pe interese, asistență socială și spirituală, studiu biblic, conferințe și întâlniri tematice, ore de pian, solfegiu, canto, cântare corală și chitară, precum și următoarele proiecte sociale:
1. Cantina Socială „Sf. Cuv. Parascheva”
2. Grupul de tineri voluntari al Mitropoliei „Părintele Sofian Boghiu”
Grupul de tineri voluntari „Părintele Sofian Boghiu” s-a format în luna septembrie a anului 2019 cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și este alcătuit din tineri elevi și studenți la instituțiile de învățământ din capitală, care se implică activ și susțin opera filantropică și de asistență socială a Bisericii Ortodoxe din Moldova.
La data de 16.12.2020, Asociația Obștească „CREDINȚĂ ȘI MILOSTENIE” a primit din partea Comisiei de certificare statutul de instituție gazdă a activității de voluntariat a Republicii Moldova.
3. Proiectul Garderoba Socială „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv”
Garderoba socială a Bisericii în sprijinul celor nevoiași: În perioada pandemiei, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir a fost inițiat proiectul Garderoba Socială „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” în cadrul căruia au beneficiat mii de familii social-vulnerabile. Astfel, prin intermediul grupului de tineri voluntari „Părintele Sofian Boghiu” au fost repartizate pachete cu îmbrăcăminte și încălțăminte, albituri, plăpumi, ș. a.
Hainele din garderoba socială sunt colectate la Centrul Social-Misionar, fiind donate de către slujitori și creștini ai Bisericii. După ce sunt clasificate pe categorii, gen, mărime și vârstă, acestea sunt repartizate persoanelor care au nevoie reală de aceste bunuri.
4. Proiectul social în susținerea celor lipsiți material, întitulat „Pâinea noastră cea de toate zilele”. Astfel, peste 100 de pachete cu pâine și alte produse de patiserie sunt oferite gratuit săptămânal la zeci de familii aflate în dificultate și persoane din municipiul Chișinău, care trăiesc la limita existenței.
5. Proiectul „Sănătate pentru toți”
În cadrul acestui proiect peste 100 de bolnavi care provin din categoriile sociale dezavantajate, în special a celor neasigurate sau nedeplasabile din țară, primesc anual ajutoare medicale gratuite și susținere materială din partea Bisericii.
Ajutoarele medicale constau din: medicamente; produse parafarmaceutice, precum scutece protectoare pentru copii și maturi, absorbante urologice, pungi colectoare pentru urină, seringi, tifoane, ș. a.; produse pentru reabilitare: cărucioare pentru invalizi, copii și maturi, rolatoare ortopedice, premergătoare, saltele contra escarelor, ș. a.
Acestea sunt acordate gratuit și repartizate persoanelor prin intermediul tinerilor voluntari. De asemenea, aceste categorii de persoane beneficiază și de consultanță și asistență medicală gratuită acordată de medici și asistenți medicali ai Instituțiilor medicale specializate.
Printre beneficiarii acestui proiect au fost și câteva instituții de stat: Serviciul Social „Asistență Personală” din mun. Chișinău, Spitalul Clinic Municipal nr. 4 și IP Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Capitală, ș. a.
6. Corul de copii „Theotokos”
7. Școala duminicală pentru copii
8. Centrul de Misiune și Cateheză Ortodoxă „Sf. Serghie de Radonej”
9. Asociația Obștească „CREDINȚĂ ȘI MILOSTENIE”
10. Bursa socială pentru elevi și studenți cu posibilități materiale reduse (oferirea de 5 burse lunar în mărime de 2000 lei).
Totodată, Centrul Social-Misionar susține și participă în fiecare an în cadrul campaniilor filantropice organizate de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate în susținerea copiilor bolnavi și a celor proveniți din familii vulnerabile social, precum:
➢ Campania filantropică „Un dar pentru Înviere!”: peste 100 de familii au primit daruri pentru masa de Înviere din partea Centrului;
➢ Campania pentru sprijinirea copiilor defavorizați „Papuci pentru fiecare!”: peste 100 de copii proveniți din familii nevoiașe din țară au primit câte o pereche de papuci noi și cadouri oferite cu susținerea partenerilor Centrului;
➢ Campania pentru sprijinirea copiilor defavorizați „Papuci pentru fiecare!”: peste 100 de copii proveniți din familii nevoiașe din țară au primit câte o pereche de papuci noi și cadouri oferite cu susținerea partenerilor Centrului Social-Misionar;
➢ Campania filantropică „De Crăciun devii mai bun!”: au fost oferite peste 1000 de cadouri copiilor orfani sau proveniți din familii defavorizate ori aflate în dificultate;
➢ Campanie „Ajută un copil să meargă la școală!”: peste 100 de ghiozdane cu rechizite școlare au fost oferite copiilor defavorizați.
De asemenea, instituția socială se implică și în alte proiecte și programe ale Bisericii organizate în susținerea copiilor, tinerilor și persoanelor defavorizate.
Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate