Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:01, miercuri, 1 octombrie, 2014

7 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel sărbătoriţi la Patriarhie

La 30 septembrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel sărbătoreşte şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală

Astăzi, la ceas aniversar, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul slujitor au făcut parte şi următorii ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru odihna sufletului Mitropolitului Nicolae al Banatului, care a trecut la cele veşnice duminică, 28 septembrie 2014.

Te Deum la 7 ani de Patriarhat

După Sfânta Liturghie, în prezenţa Patriarhului României şi a ierarhilor prezenţi, a fost oficiată în Catedrala Patriarhală o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei şapte ani de slujire patriarhală. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La final, a fost rostit un cuvânt de felicitare din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.  Mesajul a fost citit de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei.

„Puținele cuvinte au încercat palid să reflecte măcar un crâmpei din lumina pe care Preafericirea Voastră o răspândiți printre noi cu bunătate și dreptate, cu eleganță și sobrietate, inteligent și eficient, discret și strălucitor deopotrivă, puternic și temerar, părintele nostru atât de așteptat de poporul însetat de înțelepciune și doritor de mântuire, Arhipăstorul și dascălul neamului la început de mileniu creștin, profesorul conștiințelor noastre, Întâistătătorul nostru al tuturor românilor ortodocși din țară și de peste fruntariile ei, la cârma navei sfinte, a Bisericii, spre limanul mântuirii, la protia Liturghiei solemne pe care o săvârșiți cu timp și fără timp, la vremea slujirii Domnului și la vremea liturghiei de după liturghie pe altarul inimii fratelui, omul contemporan dornic să se mântuiască, să știe, să cunoască și care știe şi să se bucure. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru darul pe care Dumnezeu în urmă cu 7 ani l-a oferit generos poporului său chemându-vă la slujire exemplară și dăruire deplină”, a spus Preasfinţia Sa.

Apoi, Episcopul Oradiei a oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, din partea membrilor Sfântului Sinod, un chivot realizat în Atelierele Patriarhiei Române, dar şi o icoană reprezentând pe Maica Domnului.

“În aceste clipe de aleasă bucurie duhovnicească și vie emoție, Preafericite Părinte Patriarh Daniel al României, Vă rugăm să primiți, ca simbol al recunoștinței noastre, din partea ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, un chivot special, lucrat în Atelierele Sfintei Patriarhii, Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Preafericirea Voastră, chivotul Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episopul Oradiei.

Evenimentul a continuat cu un cuvânt de mulțumire al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Mulţumim Preasfinţiei Voastre, Preasfinţite Părinte Episcop Sofronie pentru cuvintele frumoase pe care ni le-aţi adresat şi pentru activităţile pe care le-aţi enumerat, activităţi pe care noi le-am desfăşurat împreună cu Sfântul Sinod, împreună cu clerul, monahii şi monahiile şi credincioşii din toată Patriarhia Română. Mai întâi, această realizare este rodul Harului Preasfintei Treimi în Biserica lui Hristos din poporul român, de aceea dorim să aducem mulţumire, aşa cum s-a făcut şi în slujba de Te Deum, Preasfintei Treimi pentru toată această lucrare duhovnicească, o lucrare sfinţitoare, o lucrare înălţătoare în lumina Împărăţiei Cerurilor. Dorim să mulţumim autorităţilor de stat care ne-au ajutat şi ne ajută mereu. Mulţumim, de asemenea, colaboratorilor de la Cancelaria Sfântului Sinod, din Administraţia Patriarhală, din Arhiepiscopia Bucureştilor şi tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne-au ajutat în această lucrare misionară deosebit de necesară astăzi. Ne bucurăm că sunt prezenţi aici şi ierarhi din afara graniţelor ţării care sunt foarte activi, care au dezvoltat o mulţime de parohii noi şi mănăstiri. Le mulţumim tuturor celor care de 7 ani încoace au adus un spor de bucurie în eparhiile nou înfiinţate, în parohiile nou înfiinţate şi, desigur, în instituţiile culturale, social filantropice pe care Biserica întreagă le preţuieşte şi prin care arată preţuirea faţă de poporul român”, a spus Patriarhul României.

Deodată cu înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului ne înălţăm şi noi în demnitate de creştini ortodocşi şi în demnitate de popor creştin

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre cel mai important proiect propus la întronizarea în demnitatea de Patriarh al României: Catedrala Mântuirii Neamului.

„7 ani au trecut repede. Azi dimineaţă am ascultat la Radio TRINITAS un fragment din cuvântarea de la intronizare şi am văzut că o parte din proiectele propuse atunci s-au realizat şi a început realizarea celui mai mare proiect anunţat atunci: Catedrala Mântuirii Neamului. Este o lucrare foarte costisitoare şi în acelaşi timp foarte atrăgătoare pentru că deodată cu înălţarea ei ne înălţăm şi noi în demnitate, în demnitate de creştini ortodocşi şi în demnitate de popor creştin de la începutul naşterii sale în istorie. Această Catedrală va purta hramul Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Români şi va avea ocrotitor pe Sf. Ap. Andrei cel întâi Chemat la Apostolie, Ocrotitorul României, un sfânt care este prăznuit în ajunul Zilei Naţionale, de 1 decembrie. Deci, la 30 noiembrie serbăm pomenirea Sf. Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României şi la 1 decembrie ziua unităţii noastre naţionale. Aceasta înseamnă că unitatea noastră spirituală a poporului român cultivată de Biserică a fost o temelie solidă pentru realizarea unităţii statale mai târziu, la 1 decembrie 1918”, a spus Preafericirea Sa.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că îngemănarea între spiritual şi social este cea dintâi preocupare a tuturor ierarhilor, clerului, monahilor şi monahiilor din Patriarhia Română: „Spiritualul este izvorul harului lui Dumnezeu, iar în lucrarea socială se arată harului lui Dumnezeu lucrător în faptele iubirii milostive. Această iubire milostivă a Preasfintei Treimi arătată nouă prin Crucea şi Învierea lui Hristos şi prin Înălţarea Sa la Ceruri este viaţa vieţii Bisericii”.

De asemenea, Patriarhul României  a vorbit şi despre lucrările care trebuie săvârşite pentru a răspunde cerinţelor timpului de astăzi.

„În ziua de pomenire a Sfântului Grigorie Luminătorul, care a convertit un popor întreg la creştinism după ce a fost persecutat, este o zi în care noi simţim mai intens lumina harului lui Dumnezeu lucrător în Biserica Fiului Său, în Biserica Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta este lumina pe care o adunăm în suflet. Nu luăm nimic din jurul nostru când trecem în lumea cerească, numai lumina rugăciunii, a pocăinţei şi a faptelor bune. Această lumină a harului lucrător în om este zestre noastră spirituală, de aceea în cărţile noastre se spune că drepţii ca luminătorii vor străluci în Împărăţia lui Dumnezeu. Avem aici mulţimea sfinţilor ca luminători şi cu ajutorul lor şi prin lumina vieţuirii şi scrierilor şi faptelor lor ne îmbogăţim şi noi cu lumină duhovnicească neapusă, netrecătoare. Dorim tuturor lumină multă în suflete, ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea cea bună şi să ne gândim nu atât de mult la ceea ce am făcut, pomenim aceasta doar pentru a mulţumim lui Dumnezeu, dar câte mai sunt de făcut când ne uităm în jurul nostru căci toate lucrurile începute trebuie terminate şi multe altele trebuie începute pentru a răspunde după cerinţele timpului de astăzi. Ne gândim la oamenii din oraşe, dar în mod special la satele româneşti care îmbătrânesc, la o mulţime de copii care au nevoie de încurajare, mai ales la continuarea programului Hristos Împărtăşit Copiilor şi Alege Şcoala! şi alte programe ale Bisericii pentru încurajarea tineretului şi pentru a transmite tinerilor lumină din Lumina lui Hristos şi iubire din Iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oferit Preafericirii Sale, din partea membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi a Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor o mitră arhierească.

Mesaje de felicitare

A urmat apoi mesajul Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu, citit de Consilierul Prezidențial Răzvan Murgeanu: „Cu prilejul aniversării care marchează împlinirea a şapte ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, îmi revine deosebita plăcere de a Vă adresa cele mai sincere felicitări însoţite de calde urări de sănătate, viaţă îndelungată şi slujire rodnică în cea mai înaltă demnitate care v-a fost încredinţată în Biserica Ortodoxă Română.

Este un moment deosebit de important pentru creştinii ortodocşi din România şi din afara graniţelor ţării, pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru întreaga societate care s-a bucurat, în tot acest timp, de dialogul amplu pe care Preafericirea Voastră l-a încurajat în spiritul valorilor creştine, materializându-1 în proiecte importante în domeniul social, filantropic, cultural şi educaţional. Este semnul că Biserica îşi păstrează un rol esenţial în formarea noilor generaţii şi în orientarea spiritului public spre binele comun.

Cu ocazia acestei festivităţi aş dori să evoc, cu sinceră emoţie, ziua în care Sfântul Sinod v-a ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Anii care s-au scurs de atunci au confirmat un parteneriat pe care l-am construit împreună, pornind de la încrederea reciprocă şi responsabilitatea pe care o împărtăşim faţă de societatea în care trăim şi, mai ales, faţă de tinerii care au nevoie de modele şi de sprijin în îndeplinirea unei duble vocaţii, atât de necesară în lumea contemporană, de credincioşi şi cetăţeni. Consider că rolul unei etici inspirate de valorile creştinismului devine cu atât mai important în spaţiul public, având în vedere climatul internaţional şi evoluţiile din vecinătatea României care ne pun în faţa unor noi provocări, ale căror soluţii vor putea fi obţinute numai pe calea dialogului, a solidarităţii şi a dorinţei sincere de a cultiva pacea, siguranţa şi prosperitatea tuturor oamenilor.

Am convingerea că veţi duce mai departe proiectele importante pentru Biserica Ortodoxă Română şi veţi susţine, ca şi până acum, unitatea românilor de pretutindeni, mai ales a celor din comunităţile româneşti din afara graniţelor care continuă să lupte pentru libertatea de a-şi exprima credinţa. Diaspora ortodoxiei româneşti a crescut semnificativ în ultimii ani şi mă bucură faptul că Patriarhia Română a venit în întâmpinarea acestei realităţi organizând noi episcopii şi parohii, evidenţiind în acest fel rolul pe care Biserica Ortodoxă Română îl poate avea în Europa.

Ortodoxia românească reprezintă un patrimoniu spiritual, o tradiţie valoroasă pe care suntem datori să o redescoperim în lumina modernităţii, să-i înţelegem profunzimile pentru a o lua drept reper în acţiunile noastre, în viaţa de fiecare zi. Am certitudinea că am câştigat, în ultimii ani, mai multă încredere în capacitatea de a lucra împreună, în spiritul respectului şi al generozităţii faţă de nevoile reale ale celor care ne cer ajutorul.

Fie ca această aniversare să fie pentru Preafericirea Voastră şi pentru toţi credincioşii ortodocşi un prilej de bucurie şi de reflecţie la ceea ce putem să realizăm împreună, pentru un viitor mai bun”.

Mesajul domnului Victor Ponta, Prim-ministrul Guvernului României, a fost citit de către dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte în Guvernul României: “Astăzi este o zi de bucurie pentru Biserica Ortodoxă şi pentru toţi românii ortodocşi, la aniversarea a şapte ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 2007, Biserica Ortodoxă primea un nou păstor, un ierarh cărturar, dinamic, mereu atent la semnele vremii, având deja o îndelungată experienţă pastorală în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Urcând atunci în scaunul patriarhal de la Bucureşti, veneaţi cu o viziune şi cu un program bine definit pentru o Biserică prezentă şi activă în societate, pentru o Biserică lucrătoare atât spiritual, pentru mântuirea sufletelor credincioşilor, cât şi în plan practic, pentru ajutorarea celor în nevoi, pentru educarea tinerilor, pentru promovarea culturii şi pentru participarea la viaţa societăţii prin toate mijloacele, inclusiv prin mass-media ortodoxe.

Timpul a dovedit că aţi urmat pas cu pas acest program, făcând ca Biserica pe care o păstoriţi să îşi recapete locul cuvenit în societate. În aceşti ani, Biserica Ortodoxă Română şi-a urmat şi aprofundat vocaţia de a deveni un partener important al statului în dezvoltarea de proiecte şi programe sociale şi educaţionale, folosindu-şi experienţa spirituală pentru a le pune în slujba oamenilor. Biserica Ortodoxă Română a devenit, o dată în plus, o prezenţă vie, însoţindu-i în viaţa de zi cu zi pe credincioşii ei şi întreaga societate românească, un reper dătător de speranţă şi încredere în viitor.

Preafericirea Voastră, Mă folosesc de acest prilej pentru a vă încredinţa de toată preţuirea noastră şi a Guvernului României pentru întreaga Voastră activitate ca Patriarh, dorindu-Vă ca şi pe viitor să aveţi parte de o păstorire rodnică, pentru a putea duce mai departe viziunea care V-a animat încă de la urcarea pe scaunul patriarhal, pentru binele Bisericii Ortodoxe Române şi al întregii societăţi româneşti”.

***

La 30 septembrie 2007 era întronizat cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în persoana Preafericitului Părinte Daniel.  Patriarhul României s-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinţii Alexe şi Stela Ciobotea, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. La Botez a primit numele Dan-Ilie. Studiază la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică,  studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg – Franţa (1976-1978) apoi la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau – Germania (1978-1980). La 15 iunie 1979 susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p).

La 6 august 1987 – intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie; la  1 iulie 1990  este întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei; la  12 septembrie 2007 – este ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;  la 30 septembrie 2007 – este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din București.

www.ortodox.md