Duminică, 19 februarie 2012, Biserica Ortodoxă Bulgară a sărbătorit cea de-a 130-a aniversare a Catedralei patriarhale „Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia.
Catedrala „Sfântul Alexandru Nevsky” este una dintre cele mai faimoase catedrale ortodoxe şi una dintre cele mai mari locaşuri de cult ale Bisericii Răsăritene, şi cea mai mare din Peninsula Balcanică. Ea poate adăposti între 5000 şi 10000 de oameni şi a fost clădită după un plan arhitectonic al lui Petko Karavelov.
Construcţia acestei catedrale a început în februarie 1882, când s-a pus piatra de temelie, însă construcţia ei a fost făcută între 1904 şi 1912. Sfântul Alexandru Nevsky a fost un prinţ rus, un erou naţional şi un sfânt. Catedrala a fost clădită în onoarea soldaţilor ruşi care au murit în timpul Războiului ruso-turc din 1877-1878, atunci când Bulgaria s-a eliberat de sub jugul otoman.
Ceanzul Alexandru în iulie 1240 a apărat malurile râului Neva, de invazia armatelor suedeze care avansau către Moscova.
Catedrala este construită în stil neo-bizantin şi este catedrala Patriarhului Bulgariei. Este deopotrivă una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, simbol al Bulgariei şi punct de atracţie turistică.
Frescele, mozaicurile şi icoanele sunt create de cei mai faimoşi artişti bulgari şi ruşi. Catedrala are 12 clopote, inclusiv cel mai înalt clopot din Balcani – 53 metri. În catedrală, sunt moaştele Sfântului Alexandru Nevsky, dăruite de Biserica Rusă în martie 2010.
În noiembrie 2011, televiziunea de stat bulgară a raportat că biserica nu are un proprietar, ea neaparţinând nici statului, nici Patriarhiei, nici primăriei. Catedrala are nevoie urgentă de reparaţii capitale.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin IStrati
Sursa: www.novinite.com