Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:15, luni, 20 mai, 2024

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂â𝐧𝐭𝐞𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐬𝐜𝐚𝐥 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 de 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐢𝐫𝐨𝐧𝐨𝐬𝐢ț𝐞𝐥𝐨𝐫 în Protopopiatul Strășeni

Ieri, în a treia duminică după #Paști, când biserica ortodoxă prăznuiește 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐢𝐫𝐨𝐧𝐨𝐬𝐢ț𝐞𝐥𝐨𝐫 (pomenirea femeilor purtătoare de mir sau de aromate, numite și uceniţele Domnului, femeile curajoase, care au participat la Răstignirea Mântuitorului, apoi s-au îngrijit să-I ungă trupul cu mir, asta în timp ce ucenicii se ascundeau, de teama persecuțiilor), a avut loc 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂â𝐧𝐭𝐞𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐬𝐜𝐚𝐥 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒, desfășurat în premieră în două locații: în comuna #Greblești, la biserica„𝐒𝐟â𝐧𝐭𝐚 𝐓𝐫𝐞𝐢𝐦𝐞” și în #municipiul_Strășeni, la biserica „𝐒𝐟𝐢𝐧ț𝐢𝐢 Î𝐦𝐩ă𝐫𝐚ț𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 ș𝐢 𝐄𝐥𝐞𝐧𝐚”.

Formațiile folclorice din raion, au interpretat cântece pascale de toată frumusețea, au fost elogiate mironosițele pentru curajul lor, felicitate femeile creștine și a fost pusă în valoare importanța lor în societate.

Cu binecuvântarea protopopului bisericilor din raion Strășeni, PS Filaret, Episcop de Căpriana, Vicar mitropolitan, evenimentul a fost organizat, de Secţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport CR Străşeni, cu suportul doamnei președintă a raionului Mariana Dîmcenco, cu îndrumările Protoiereului Mitrofor Serghei Jmurcov – șef Secție ,,Relații Culturale” al protopopiatului raionului Strășeni, cu implicarea doamnei primar Aliona Chircu și a preoților Ioan Josan și Ioan Uglea.

🤝𝙈𝙪𝙡ț𝙪𝙢𝙞𝙢 𝙩𝙪𝙩𝙪𝙧𝙤𝙧 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙞𝙢𝙥𝙡𝙞𝙘𝙖𝙧𝙚, 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙫𝙞𝙨𝙢, 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙤𝙣𝙨𝙖𝙗𝙞𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚 ș𝙞 𝙤𝙨𝙥𝙞𝙩𝙖𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚 .

Primul cuvânt al lui Iisus după Învierea Sa a fost adresat lor, femeilor mironosiţe:„𝘽𝙪𝙘𝙪𝙧𝙖ț𝙞-𝙫ă! 𝙉𝙪 𝙫ă 𝙩𝙚𝙢𝙚ţ𝙞!” și ele au fost primele care au primit de la înger vestea Î𝐧𝐯𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐌â𝐧𝐭𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐇𝐫𝐢𝐬𝐭𝐨𝐬.

✅Contrar sensului peiorativ atribuit de modernitatea contemporană cuvântului mironosiță – cineva care simulează nevinovăția, inocența – ele reprezintă, alături de Maica Domnului, modelul femeii creștine, care, lăsând deoparte „grija cea lumească”, au avut credința că ceea ce vor face este absolut necesar și nu trebuie nicidecum neglijat. Credința lor este una de admirat, este de dorit puterea lor sufletească și nu în ultimul rând de urmat în viața de zi cu zi.

𝐃𝐞 𝐫𝐞ț𝐢𝐧𝐮𝐭:

Dacă pe 8 martie e Ziua internațională a femeii, în a treia duminică după Paști este ziua #femeilor #creștine, astfel, 𝐟𝐢ț𝐢 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐨𝐚𝐬𝐞, 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐧𝐢𝐜𝐞, 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬𝐞 ș𝐢 𝐦𝐞𝐫𝐞𝐮 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭𝐞.