Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:05, joi, 24 mai, 2012

Volyn: 100 de icoane cu Sfântul Nicolae

Regiunea Volyn are 40 de Biserici închinate Sfântului Ierarh Nicolae, a spus Episcopul Nifont al Eparhiei Volynului din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene în cadrul vernisajului expoziţiei de icoane ale marelui ierarh al Mirei.

Practic, Sfântul Nicolae este atât de cinstit în regiune, încât fiecare casă are o icoană a acestuia, pe care o ţine la loc de cinste, şi prin care se roagă sfântului. Pentru credincioşi, Sfântul Nicolae întrupează valorile creştine cheie: milostivire, bunătate, compasiune şi iubire de săraci.

Expoziţia cuprinde mai mult de 100 de icoane aduse dela Muzeulde Istorie din Volyn, dela Muzeulde Icoane din acest oraş, dar şi din Patrimoniul Istoric- Cultural al regiunii. De asemenea, există icoane din colecţia privată a Episcopului Nifont şi a Arhiepiscopului Vartolomeu de Rivne şi Ostroh.

Tetiana Yelisieieva, curator al Muzeului de Icoane din Volyn a spus că cea mai veche icoană datează din secolul al 17-lea, iar una din 1751, descoperită într-o Biserică din Nuino, un sat din raionul Kamin-Kashyrsky, este pentru prima oară într-o expoziţie.

Expoziţia se intitulează “Icoanele Sfântului Nicolae” în secolele 17-21”. Există şi icoane miniatură, aduse de pelerinii din Grecia, Rusia şi Italia.

Sfântul Nicolae este patronul şi ocrotitorul oraşului Volyn.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

http://www.day.kiev.ua