Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:38, miercuri, 20 noiembrie, 2013

Spre atenția slujitorilor din cuprinsul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, a fost dat curs invitației Ministerului Sănătății de participare a Mitropoliei Moldovei la o amplă campanie prilejuită de Ziua Națională Fără Fumat.

Astfel, slujitorii din cuprinsul BOM sunt îndemnați ca în perioada 21-24 noiembrie a.c., să vorbească credincioșilor despre daunele fumatului atât din punct de vedere fizic, precum și duhovnicesc.

În această ordine de idei, se mai recomandă organizarea unor dialoguri tematice cu participarea enoriașilor, în cadrul cărora urmează să se discute amănunțit despre acest viciu.

Totodată, trebuie să se acorde o atenție sporită convorbirilor cu tinerii, printre care rata fumătorilor a căpătat proporții alarmante.

***

Pentru documentare (din datele oferite de Ministerul Sănătății al RM):

Utilizarea tutunului provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate, sau peste 4000 de cazuri anual cauzate de cancer, afecțiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, hepatice, de ulcer stomacal, de diabet etc., având un rol dramatic în scăderea populației Republicii Moldova, constituind astfel o problemă națională și un pericol direct pentru securitatea demografică a țării.

Cercetările autohtone (Studiul demografic și de sănătate din Republica Moldova , 2005) au constatat că în rândurile bărbaților extinderea fumătorilor este de cca 51% (locul IV în Europa), iar printre femei de cca 7,1%.

O altă problemă importantă este și faptul că fumatul cunoaște o răspândire îngrijorătoare printre tineri – conform studiilor naționale și internaționale, peste 13% dintre respondenții cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani, fumează în mod regulat.