Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:17, miercuri, 8 octombrie, 2014

Seminarul ortodox din Halki, închis de autorităţi, a fost vizitat de jurnaliştii turci

Jurnaliștii publicaţiilor turcești majore (Hurriyet, Sabah, Zaman, Taraf, Doğan Haber Ajansı) au vizitat Seminarul ortodox Halki, care participă la programul european „Cetăţenii Minoritari – Cetăţeni Egali”, conform Greek Reporter.

Responsabilul seminarului, Mitropolitul Elpidoforos de Bursa, i-a salutat pe jurnaliști și a prezentat activitatea desfășurată pentru redeschiderea seminarului, cum ar fi reconstrucția exterioară a clădirii, renovarea dormitoarelor și a sălilor de clasă și revizuirea programului de studiu. De asemenea, el a vorbit despre proiectul de digitalizare a bibliotecii valoroase a seminarului.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, mitropolitul a explicat clar că nu există niciun impediment legal, în ceea ce privește deschiderea seminarului, dar ca este o chestiune care ţine de politică.

Reprezentantul minorităților din Vakoufia, Lakis Vingas, a subliniat că Seminarul Halki este o problemă crucială, în strânsă legătură cu Patriarhia Ecumenică.

Părintele Dositei, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ecumenice, a subliniat faptul că absolvenții seminarului au slujit Biserica Ortodoxă în întreaga lume și au colaborat cu reprezentanți ai altor Biserici, pe probleme bisericești importante. De asemenea, el a subliniat că actualul Patriarh Ecumenic, Bartolomeu, este un absolvent al Seminarului Halki.

Seminarul a fost fondat în 1844. Acesta a funcționat continuu până la închiderea sa de către autoritățile turce în 1971, din cauza unei noi legi care punea educația religioasă și militară sub controlul statului.

www.lonews.ro