Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:33, luni, 24 septembrie, 2012

Prima şcoală privată ortodoxă din Timişoara, inaugurată în urma unei investiţii de 400.000 de lei

Prima şcoală privată ortodoxă din Timişoara a fost inaugurată, de curând, investiţia fiind de 400.000 de lei românești, iar în acest an şcolar vor funcţiona doar două clase, cea pregătitoare şi clasa I, cu un total de 21 de elevi care vor participa zilnic la rugăciuni, vor învăţa să grădinărească sau să gătească.
Şcoala „Sfântul Antim Ivireanul” a fost inaugurată, la Timişoara, într-o clădire care aparţine Primăriei, situată într-un cartier mărginaş al municipiului, şi care a fost reabilitată cu suma de 400.000 de lei, bani ce provin de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei, din donaţii din partea unor parohii din Timişoara, precum şi cu ajutorul Bisericii romano-catolice din Bavaria, care a oferit mobilierul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şcoala se află sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei.
Şcoala va fi una cu clasele I-IV, însă în acest an şcolar vor funcţiona două clase – cea pregătitoare şi clasa I -, ai căror elevi vor participa la ateliere practice, la cursuri de limbi străine şi la rugăciuni.
Cele două săli de clasă, unde vor învăţa 21 de elevi, sunt deja pregătite pentru începerea cursurilor: au mobilier nou, băncuţe cu scăunele, dulapuri pentru rechizite şi materiale de lucru, machete cu importante edificii din lume şi trei icoane, dar şi o cruce, deasupra celor două table albe din fiecare clasă.
„Avem două învăţătoare şi profesori pentru atelierele de după-amiază. Orele sunt conform programei şcolare naţionale şi au ateliere de limbi străine, de gătit, lucru manual, grădinărit, la care elevii participă după-amiază. Învăţătoarele au fost alese în urma unei selecţii, după ce au fost depuse aproximativ 40 de CV-uri”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Ioana Popescu, administratorul şcolii.
Deşi anul şcolar începe în 17 septembrie, la Şcoala „Sfântul Antim Ivireanul” elevii vor merge la cursuri începând din 10 septembrie.
Părinţii au fost de acord, iar învăţătorii îi vor ajuta pe cei mici să se acomodeze cu şcoala şi cu disciplinele pe care le vor studia aici.
„Şcoala noastră este autorizată de Ministerul Educaţiei. În judeţul Timiş mai există şi alte unităţi de învăţământ confesionale, dar aceasta este prima ortodoxă. Ea funcţionează după normele elaborate de Ministerul Educaţiei, după o programă şcolară naţională, dar, desigur, există şi discipline specifice, pe care elevii le învaţă în acest loc”, a declarat Vasile Miclăuş, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
La această unitate costurile de şcolarizare sunt de 500 de lei pe lună pentru un elev şi 750 de lei pe lună în cazul în care sunt doi fraţi.
Totodată, la instituţie va funcţiona şi un program „Şcoala după şcoală”, iar costurile pentru cei care optează doar pentru acest program sunt de 300 de lei pe lună.
Potrivit administratorului unităţii de învăţământ, pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse sunt asigurate burse care acoperă 80 la sută din cheltuieli, adică 400 de lei pe lună, iar diferenţa o plătesc părinţii.
În ceea ce priveşte cursurile speciale la care participă elevii, acestea sunt asigurate în orele de după-amiază. Este vorba despre limbi străine – germana, engleza şi franceza -, despre cursurile practice în cadrul cărora cei mici vor învăţa să gătească diverse mâncăruri, lucrul manual sau chiar grădinăritul, în curtea şcoliifiind plantate legume şi flori.
„În fiecare dimineaţă, elevii vor participa la rugăciuni. Nu putem vorbi de ore de rugăciune, ci mai degrabă de minute de rugăciune, prin care elevii se vor apropia de Dumnezeu”, a declarat preotul Cristian Pavel, consilier al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Şcoala este deschisă de luni până vineri, între orele 8.00-17.00.
Programul zilnic al elevilor va începe de la ora 8.00, iar de la ora 8.30 se va lua micul dejun în bucătăria proprie. De la ora 8.45 până la 9.00 va avea loc un moment de rugăciune, iar de la 9.00 vor începe cursurile. Între orele 13.00 şi 13.30 se va servi prânzul. Apoi, timp de aproximativ 30 de minute va fi timp de odihnă, iar de la ora 14.00 şi până la ora 17.00 are loc pregătirea temelor şi atelierele practice (gătit, grădinărit, lucru manual).
La inaugurarea şcolii au fost prezenţi părinţi şi elevi care vor învăţa aici, dar şi aproximativ 20 de preoţi din partea Arhiepiscopiei, din parohie şi din parohiile vecine. De asemenea, au mai luat parte şi viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu şi prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.

www.gandul.info