Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

vineri, 25 mai, 2012

Preşedintele Turciei despre redeschiderea Seminarului ortodox de la Halki

Preşedintele Turciei, Abdullah Gull, care s-a aflat la Chicagopentru Summit-ul NATO, a răspuns la câteva întrebări puse de jurnaliştii de la Chicago Tribune.

Turcia are o relaţie rece cu Israel, din 2010, de când commando-urile Israelite au atacat o flotilă umanitară care mergea spre gaza, şi în care 7 actvişti turci au fost ucişi. Turcia a cerut scuze publice, însăIsraela refuzat să o facă.

Una dintre întrebări a fost când se va redeschide Seminarul Ortodox grecesc dela Halki. Recentprimul ministru turc a promis să redeshidă seminarul însă acest lucru nu a avut loc.

Gul a spus: „Vreau să spun că respect credinţa fiecăruia şi cred că fiecare are dreptul să practice credinţa sa. Însă sunt unele probleme care trebuie să fie rezolvate şi aceasta pas cu pas. Chestiunea Seminarului are de-a face cu constituţia şi cu principiul secularismului. Dorim să tratăm toate religiile în mod egal. Pentru a găsi o soluţie pentru seminar, a fost sugerat că ar trebui ataşat de Universitatea dinIstanbul, ceea ce nu a fost acceptat. Este încă o problemă aflată în discuţie”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

http://www.chicagotribune.com