Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 26 octombrie, 2015

Patriarhul Neofit al Bulgariei a primit cea mai mare distincţie de stat

Cabinetul Bulgar a declarat, că a propus șefului statului, Președintele Rossen Plevneliev, să confere cea mai mare distincţie de stat a țării, Stara Planina în prim grad, liderului Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Neofit.

Recomandarea a fost făcută cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a zilei de naștere a Patriarhului Neofit, pentru contribuția remarcabilă a acestuia în Bulgaria, a declarat guvernul.

„De la alegerea sa la conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul s-a comportat în mod repetat ca un adevărat păstor spiritual al turmei sale”, susţine o declaraţie a guvernului, adăugând că,„prin mult tact și perseverență, Neofit pregăteşte și sprijină persoanele nevoiase, pe calea spre Dumnezeu, și invită națiunea la iubire, unitate și mila, în timpul încercărilor sau dezastrelor naturale”.
A mai spus că, chiar şi înainte de alegerea sa ca Patriarh, pe când era episcop, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod și Mitropolit de Ruse, Neofit era unul dintre pilonii Sinodului canonic al Bisericii Ortodoxe Bulgare, susținător fervent al restaurării unităţii.
Declaraţia face referire la anii funcţionarii „Sinodului Alternativ”, care se desprinsese din Biserica Ortodoxa Bulgară.

Neofit a mai primit, anterior, şi alte onoruri de stat, conferindu-i-se Medalia „Sfinții Chiril și Metodiu”, în iunie 2010, pentru contribuţiile sale semnificative la dezvoltarea Academiei Teologice a Universităţii „Sfântul Clement de Ohrid” din Sofia, și pentru contribuția sa la dezvoltarea de conexiuni academice și de relații între creştinii occidentali şi de răsărit. Medlaia i-a fost oferita, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani.

www.lonews.ro