Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:22, marți, 20 noiembrie, 2012

Oficialitățile din Paris au respins centrul ortodox rus din apropierea Arcului de Triumf

Autoritățile rusești ar putea avea obiecții la această turnură a evenimentelor, care ar putea cauza un scandal diplomatic, întrucât Kremlinul urmărește proiectul cu un foarte mare interes.

Daniel Canepa prefectul Parisului și a Ile-de-France a refuzat să autorizeze planul pentru construcția unui centru ortodox rus, pe Sena, lângă Turnul Eiffel, scrie ziarul Le Parisien, citând informații „confidențiale”.

Autoritățile locale caută acum un proiect pentru un centru care s-ar integra mai bine în stilul arhitectural al zonei. Primăria orașului Paris a afirmat că rezidenților din arondismentul 7 unde guvernul Rus a cumpărat patru hectare de teren în 2010, nu le-a plăcut proiectul, relatează Le Parisien.

Guvernul a dat curs acestor îngrijorări și acum proiectul va fi reevaluat. Mai devreme, Bertrand Delanoe primarul Parisului s-a pronunțat în defavoarea construcției, criticând proiectul pentru „stilizare arhitecturală”. Cu toate acestea, primarul nu are drept de veto.

Proiectul arhitectural a fost ales într-un concurs din alte 110 înscrise. Câștigătorul a fost arhitectul spaniol Manuel Nunez-Yanowsky, care a lucrat cu un grup de experți în construcții francezi și ruși.

Proiectul său este o clădire cu cinci domuri aurii în formă de ceapă și un acoperiș de sticlă care acoperă o suprafață de câțiva mii de metri pătrați. În martie, acesta a fost prezentat publicului de către Ambasada Rusiei la Paris.

Delanoe a spus atunci că biserica cu cinci domuri ar strica armonia zonei istorice a Parisului, luând în considerare, mai ales, că terasamentul Senei este considerat un sit protejat aflându-se în patrimoniul UNESCO. El a adăugat că în competiție au existat alte proiecte mai bune și care s-ar fi potrivit mai bine cu clădirile din jur.

Cu toate acestea, ziarul francez este îngrijorat că autoritățile rusești ar putea avea obiecții la această turnură a evenimentelor, care ar putea cauza un scandal diplomatic, întrucât Kremlinul urmărește proiectul cu un foarte mare interes.

www.doxologia.ro