Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

vineri, 19 iunie, 2015

O icoană salvată din flăcări de o credincioasă, a fost redată bisericii, după 80 de ani

Cu câteva zile în urmă, satul Ivanishchev, din regiunea Tver, a fost martor al unui eveniment reper: o icoană a Maicii Domnului a revenit în Biserica Adormirea Maicii Domnului, conform publicației rusești „Prihod”.

În anii ’30, în timpul rebeliunii, când biserica a fost distrusă și incendiată, o credincioasă din localitate, Maria Timofeevna Tihomolova, și fiul său, Ivan, au salvat din focul care ardea întreaga biserică, trei icoane, și le-au ascuns într-un șopron.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii au incendiat aproape întreg satul, dar casa Mariei Timofeevna a supraviețuit. După război, două dintre icoane au fost returnate, de către Tihomolova, sătenilor, dar aceasta a păstrat icoana Adormirii Maicii Domnului, timp de 40 de ani. Înainte să se mute la Domnul, aceasta a dăruit icoana, rudelor sale, care au luat-o cu ele la Moscova.

După 40 de ani, auzind că biserica a fost proaspăt refacută, rudele Mariei Timofeevna, familia Levin, au decis să returneze icoana bisericii din Ivaniscev.

Prin urmare, după aproximativ 80 de ani, icoana a revenit în biserica ei.

 Vasili Levin, soția sa Olga, fiii Antonín și Maximilian, Pr. Vasile Andrei Borisovici, prietenii de familie, nașul copiilor, au ajuns în sat și au dăruit bisericii, într-un moment solemn și emoționant, Icoana Adormirea Maicii Domnului.
Preotul paroh Ioan Noscov a oficiat o rugăciune înaintea Icoanei Preasfintei Fecioare.