Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:02, luni, 15 iulie, 2013

Mantia lui Hristos, serbată în Georgia. Stâlpul dătător de viaţă şi Svetitskhovloba

În ziua de 13 iulie, Biserica Ortodoxă Georgiană se bucură de una dintre cele mai importante sărbători religioase ale țării – Svetitskhovloba, inchinată Mantiei (Tunicii, Chitonului) lui Hristos.Cu această ocazie, în Patriarhie, Patriarhul-Catolicos al Întregii Georgii, Sanctitatea Sa și Prea Fericitul Ilia al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie. După săvârşirea Liturghiei, se obişnuieşte să se oficieze şi un botez în masă, pentru pelerinii din Georgia şi din alte ţări, sosiţi la confluenţa râurilor Aragvi și Kura.

Potrivit istoriei, în secolul I după Hristos, în Mtskheta există o comunitate evreiască, iar rabinul acesteia, Elioz, aflându-se în Ierusalim, a cumpărat de la soldaţii care L-au răstignit pe Iisus Hristos, chitonul (tunica) Mântuitorului.

Întors în Mtskheta, Elioz i-a înmânat surorii sale, Sidonia, chitonul, dar aceasta a murit pe loc. Întrucât tunica nu a putut fi scoasă din mâinile celei decedate, ea a fost îngropata împreună cu Sidonia, iar pe mormânt a crescut un cedru mare, care a devenit pentru locuitorii din Mtskheta un „copac sfânt”.

În secolul al IV-lea, cedrul sfânt a fost tăiat, pentru a fi construită o biserică din lemn, în locul acestuia. Cu toate astea, trunchiul copacului nu a putut fi mutat din loc. După ceva timp, locuitorii din Mtskheta au văzut cum din acesta a început să strălucească şi să se înalţe un stâlp luminos, în timp ce din tulpina pomului curgea un mir parfumat. Cetaţenii care trăiau în Mtskheta s-au bucurat atunci de multe vindecări miraculoase. De aici vine numele altarului ridicat, în cele din urmă, pe acel loc – Svetitskhoveli (Stâlpul Dătător de Viaţă). Catedrala ortodoxă a devenit, ulterior, locul în care mai mulţi monarhi locali au fost incoronaţi şi înmormântaţi.

O a doua sărbătoare legată de Mantia Domnului mai are loc, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, cunoscută şi sub numele de Mtskhetoba (Ziua Mtskhetei).

www.lacasuriortodoxe.ro