Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:25, joi, 29 octombrie, 2015

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în parohia „Tuturor Sfinților” din s. Pîrjota, r. Rîșcani

IMG_1253

În dimineaţa zilei, credincioşii din s. Pîrjota, r. Rîșcani, de la mic, la mare, l-au întâmpinat cu deosebită bucurie şi dragoste creştinească pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova – Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” din localitate, recent renovată.

Această capodoperă arhitecturală este ctitoria dinastiei de boieri Ciolacov, care la anul 1863 au finisat construcția lăcașului de rugăciune, iar Arhiepiscopul de atunci al Chișinăului Antonie Șocotov a săvârșit sfințirea bisericii spre marea bucurie a creștinilor din Pîrjota.

Serviciul divin, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, un numeros sobor preoțesc, a început cu rânduiala de sfinţire a bisericii, după care, la Vohodul Mic, părintele-paroh Prot. Marcel Bîrgău, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta Mitră, pentru munca depusă cu sârguinţă spre binele şi mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

După Liturghie a fost săvârşită sfinţirea exterioară a bisericii, iar mai târziu a urmat un Tedeum de mulţumire.

Mai târziu, Vlădica Vladimir a felicitat credincioşii din Pîrjota cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor, biserica va fi locul unde oamenii se vor reuni pentru a trăi cele mai importante momente din vieţile lor şi spre a mulţumi Domnului pentru binefacerile Sale.

Pentru aportul deosebit la renovarea bisericii din Pîrjota, dl Andrei Tcaci, Directorul SRL „Valea Pîrjotei” din localitate a fost decorat cu înalta distincție eclesială ordinul bisericesc „Sf. Binecredincios Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Întâistătătorul a mulţumit ctitorilor pentru frumoasele gesturi care le-au făcut, contribuind conform posibilităţilor la renovarea bisericii din Pîrjota, făcând astfel un lucru bineplăcut oamenilor şi lui Dumnezeu.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu creştinii din sat, pentru îndemnurile primite, dar şi pentru susţinerea morală primită din partea Arhiereului.

La final, Vlădica Vladimir a împărțit copiilor adunaţi cărțulii de rugăciune și iconiţe cu chipul Mântuitorului, care să le fie spre întărire și creștere duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri.