Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:45, joi, 7 mai, 2015

Grecia: lipsa mormintelor şi costurile ridicate nasc noi controverse pe tema incinerării

În momentul de față, cimitirele din capitala Greciei și din cel de-al doilea cel mai mare oraş, Salonic, sunt supraocupate, până acolo încât, la înmormântare, de fapt, se închiriază terenul doar pentru trei ani. După trei ani, rudele pot plăti ca osemintele să fie îngropate în osuare comune.

Lipsa de spațiu din cimitire, alături de costurile mari de înmormântare, readuc în discuţie problema controversată a incinerării, în Grecia.

Incinerarea ar fi fost o soluție pentru a rezolva această problemă în creștere, susţine presa locală. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Greacă interzice incinerarea, ca pe o violare a corpului uman. Preoții nu au voie să oficieze slujbe de înmormântare pentru decedatul al căror rude solicită incinerarea.Controversa a apărut în ultimii ani, pe măsură ce, din ce în ce mai mulţi greci adoptă ideea împrăştierii cenuşei celor dragi în locul nașterii lor sau într-un loc dorit de cel decedat. De asemenea, cu costuri de înmormântare începând de la 2.000-3.000 de euro, incinerarea este văzută ca fiind o soluție mai puțin costisitoare, susţine presa. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Greciei insistă ca incinerarea să nu fie permisă pe teritoriul grecesc. Astfel, în prezent nu există facilități de incinerare în Grecia. Interdicția de incinerare și absența facilităților, au forțat o serie de greci să călătorească în străinătate și să apeleze la servicii de incinerare, în țările vecine, cum ar fi Bulgaria. În ciuda rezistenței Bisericii, primarul Salonicului, Yiannis Boutaris, a cerut mai nou Ministerului Mediului să schimbe legislația privind locațiile pentru construirea crematoriilor. Proiectul de lege a fost modificat, încât permite construcţia crematoriilor în afara cimitirelor. Boutaris a promis, astfel, că Salonicul va avea facilitatea incinerării, începând din anul 2016.